Прочитај ми чланак

Нису сви Срби православне вере

0

Пре неколико дана у „Политици” је објављен чланак Мирољуба Јевтића „Ни Француска није грађанска држава”.

Сложио бих се са њим да је Србија држава српског народа. Такође бих се сложио да су православни Срби створили данашњу Србију у ослободилачким ратовима.

Не слажем се да је данашња Србија метох СПЦ. Већина српског народа је православне вере, али постоје и Срби католици и муслимани. Пре стварања Југославије било их је више него данас. Они су себе сматрали Србима иако нису били православне вере.

Пошто сам живео у Боки Которској, боље су ми познати Срби католици. Живели су на Приморју, и то највише у Цавтату и Дубровнику. Католичка црква настојала је да их претвори у Хрвате.

Ових дана у Београду из штампе је изашла књига „Госпар Мате Грацић, настанак и нестанак Срба римокатолика у Дубровнику”. Промоције су одржане у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији и у Комбанк дворани.

На промоцијама је истакнуто да је Мате Грацић, иако католик, себе сматрао Србином и да је са својим богатством пре Првог светског рата помагао српска друштва и Матицу српску у Дубровнику. Изабран је за старешину гимнастичког друштва „Српски соко Душан Силни” у Дубровнику. Био је свестан да тиме ради против власти тадашње Аустроугарске монархије и католичке цркве, која је подржавала монархију као католичку државу. Због својих активности био је на почетку Првог светског рата ухапшен и држан као талац.

И остали Срби католици у Дубровнику и Цавтату такође су страдали у Првом светском рату.

Соколски покрет негује успомену на некадашњег соколског старешину Мату Грацића.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!