Прочитај ми чланак

Никола Варагић: ,,Рат“ између Телекома, SBB-а и Pink-а

0

Први ријалити у Србији био је Veliki brat у продукцији компаније Emotion на телевизији B92 и почео је да се емитује у септембру 2006. године. Компанија Emotion production производила је ријалитије за приватне телевизије B92 и Pink и за јавни сервис или државну телевизију РТС.

После 2006. ријалитије су масовно почеле да производе телевизије Pink и Happy и ове телевизије данас су лидери у продукцији ријалитија. Власници ових телевизија Жељко Митровић и Предраг Ранковић Пецони блиски су људима из СНС-СПС власти. За време ДОС-а или ДСС-а и ДС-а они су такође успешно пословали.

Драган Ђилас био је суоснивач радија B92 и сувласник Emotion production, а партнер у осталим компанијама био је његов кум Млађан Ђорђевић, данас председник покрета Ослобођење.

Телевизија или компанија B92 докапитализована је 2010. године и већински власник постала је компанија Astonko повезана са Antena group, а од 2015. године B92 је био у власништву грчке компаније Antena group. Највећи акционар телевизије B92 Веран Матић зарадио је новац од продаје B92 и од 2013. године председник је Комисије за истраживање убистава новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, и још увек нису решени ти случајеви.

Antena је 2018. године продала телевизије О2 (B92), Prva и портал B92.net за 180 милиона евра бившем власнику телевизије Kopernikus (купац Телеком Србија за 200 милиона евра).

Сувласник компаније Emotion Драган Ђилас удео у тој компанији продао је 2011. године за 2,8 милиона евра, компанију Direct mediа продао је 2013. године за 17,7 милиона евра, а зграду Multikom group-е продао је 2017. године за 4,5 милиона евра.

Иначе, Direct mediа је 2015. године постала власник 10% капитала у компанији Pink International Company.

Grand produkcija која емитује Zvezde granda од 2014. године део је компаније United group (SBB) која је власник телевизије N1 и емитује ријалити Survivor. Zvezde granda су после тога прешле са телевизије Pink на телевизију Prva, а од 2022. године поново су на телевизији Pink.

Телевизија Prva је том приликом оптужила Драгана Шолака, оснивача SBB који је данас власник телевизије N1, и Жељка Митровића, власника телевизије Pink, да су постали партнери и да им је циљ да униште телевизију Prva.

Дакле, први ријалити са Запада у Србију увезли су Веран Матић и Драган Ђилас и приказивао се на B92, телевизији која је симбол грађанске или европске Србије. Након доласка на власт СНС и продаје B92, настао је нови симбол грађанске или европске Србије, телевизија N1, а компанија која је власник те телевизије такође приказује ријалитије и купила је фирму Grand produkcija.

Телевизија Pink Жељка Митровића била је први промотер ЛГБТ идеологије у Србији, такав је и назив и лого те телевизије, Pink је успешно пословао за време ДОС-а, зато није чудно да су N1 и Pink партнери, односно, да Митровић и Шолак желе да униште конкуренцију, остале приватне телевизије, а то пре свега значи да желе да униште или да купе за мале паре Телеком Србија и да униште јавни сервис или РТС. Онда само они остају на тржишту. Можда још и телевизија Happy ако избаци из програма емисије у којима гостују русофили и традиционалисти, као и мобилни оператори Yettel и А1 са малим учешћем на тржишту или би SBB и њих купио поред Телекома и имао монопол у области телекомуникација, дистрибуције ТВ садржаја и интернет услуга.

Телеком Србија или MTS и SBB су у рату, а Pink без проблема сарађује и са MTS-ом и са SBB-ом. Жељко Митровић је близак Вучићу, Вулину (кумови) и Дачићу а Драган Шолак је близак Ђиласу и осталим лидерима проевропског дела опозиције. Између Митровића и Шолака постоји нека тајна веза, као и између Вучића и Ђиласа који се међусобно договарају око нових избора.

SBB тражи националне фреквенције за две своје телевизије, и није немогуће да ће их добити, па ће са једне стране бити телевизије под контролом Вучића или власти, са друге стране телевизије по контролом Запада или проевропског дела опозиције, а са треће стране Pink и његови канали, на којима ће се бранити режим и промовисати све оно са Запада што је лоше за српски народ и нападати све што је православно, и то је заједничко телевизијама Pink и N1. Занимљиво, све ове телевизије су на ивици банкрота, да нема прилива новца из буџета (Pink и Телеком Србија, тј. Kopernikus corporation, Adria media group, Mondo) или из инвестиционих фондова са Запада које воде бивши ЦИА директори и амбасадори САД (N1 и NovaS), ове телевизије би банкротирале.

Не постоје телевизије које су блиске, под контролом или у власништву лидера патриотског дела опозиције, телевизије које бране или негују традиционалне породичне вредности, на којима се чује мишљење противника издаје или продаје Косова и Метохије…

СПЦ има телевизију Храм, али та телевизија нема информативни и политички садржај и за сада више ради аматерски и волонтерски, него професионално и са циљем да већина верника СПЦ гледа ту телевизију, да привуче више деце и да има и мисионарску улогу.

Руски медији у Србији Спутњик и RT Balkan заступају званичну политику Србије или власти у држави, у складу са политиком Русије да се не меша у унутрашњу политику других држава (или бар оних држава које се не мешају у унутрашњу политику Русије, СНС-СПС режим не подржава опозицију у Русији и није увео санкције Русији, што Русија или руска власт поштује), а што је у складу са међународним конвенцијама, које државе Запада не поштују.

Кад би проевропски део опозиције дошао на власт, вероватно би били забрањени руски медији у Србији, у складу са директивама ЕУ и НАТО. Затим, SBB би купио Телеком Србија, а N1 и Pink би постали јавни сервиси уместо РТС-а и емитовали би ријалитије и даље, можда после поноћи, то би била једина разлика.

Циљ патриотског дела опозиције, што се тиче телевизија и тржишта дистрибуције ТВ садржаја, требало би да буде:

1. укидање ријалитија, да престане величање криминалаца и наметање трансхуманизма и ЛГБТ идеологије деци, рекламирање кладионица у медијима…
2. ослобађање РТС-а и Телекома Србије од Вучића, и одбрана РТС-а и Телекома од Жељка Митровића и Драгана Шолака (Драгана Ђиласа); од РТС-а и Телекома направити јаке и стабилне компаније, које служе општем интересу, а које ће производити богат културни и образовни програм
3. док не дође на власт или у позицију да управља или одлучује у вези РТС-а и Телекома, патриотски део опозиције мора да створи јак алтернативни медиј, интернет телевизију која би могла да буде и кабловска телевизија и поднети захтеве MTS-у и SBB-у и тражити да поштују законе, а у међувремену програм емитовати преко интернета, са емисијима у студијима, подкастима, репортажама са лица места, са што више образовног и културног садржаја…