Прочитај ми чланак

НИЈЕ ШАЛА! Храм Светог Саве почиње да наплаћује улаз

0

Храм Светог Саве нешто је што за већина туриста који посете Београд обавезно посете.

Како цркве говоре о историји и култури једног народа, неретко осим верника, у њима можемо видети и знатижељне путнике. Према обавештењу које је постављено на сајту Храма Светог Саве, од 1. октобра управо за организоване групе које долазе са туристичким водичима почиње да се наплаћује улаз у цркву.

Да би водичи унутар храма говорили, како о православној веросиповести, тако и о архитектури и мозаику Храма Светог Саве, како стоји назначено на сајту Храма, мораће да плате улаз. Тачније, сами посетиоци би требало унапред да уплате новац, да би ту причу чули унутар Храма, било да ће им говорити њихови водичи, или ће говорити неко из храма. У супротном, водичи могу причу испричати испред храма, а потом их пустити да сами уђу бесплатно.

Водичи истичу да се због ове одлуке уведен пред крај туристичке сезоне, када су аранжмани одавно распродати без укалкулисаног улаза у Храм, стварају организациони проблеми. Брине их и гужва која ће се створити, јер ће многи због овако регулисане наплате, улазити индивидуално.

– Било где у Европи не постоји разлика између обичног, појединачног туристе и оног који долази са групом. Ако се плаћа, сви плаћају. Не постоји опција да, ако долазите са водичем, организовано, морате да платите, а ако улазите појединачно, не морате да платите – објашњава туристички водич Милица Ленаси.

Иако на сајту Храма стоји обавештење да ће се улаз наплаћивати, без истакнуте цене и начина плаћања, ни удружења туристичких водича ни агенције које доводе групе, још нису добиле званичне информације о томе, док су добијене незваничне, али писане одговоре ис Сектора за туризам Храма Светог Саве.

Они наводе да ће цена бити 300 динара по особи и да ће бити иста „без обзира на националност и вероисповест“. Од наплате ће, како кажу, бити изузета деца, ђаци и студенти из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и све посете државних и црквених школа, универзитета и институција.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!