Прочитај ми чланак

„Нешто се пореметило“: Мештани у паници, вода шикља из земље, брда, са свих страна

0

Делове Хрватске погодила је поплава, излиле су се Уна и Зрмања и поплавиле Обровац и Костајницу, а забележени су и необични случајеви бујичних поплава на местима где реке нису близу, нити је киша предуго падала.

Мештани Грачаца и околине испричали су да су се у три сата изменила три годишња доба, а да је вода почела да избија са свих страна, из земље, брда, и да плави њихове куће и имања.

„На потезу од Светог Рока према Грачацу погодило нас је неколико комада града, који је одмах заменила крупна киша, потом се кроз облаке промолило сунце. Након десетак минута зачула се грмљавина иза које је уследио снажан пљусак, који је ускоро прешао у ромињајућу кишу. Она је стала, засјало је опет сунце, па је онда опет почела киша. Све ово се издогађало од 7.30 до 10.30 у Грачацу, у само три сата као да су се изменила – не три дана, већ три годишња доба“, испричали су мештани за хрватске медије.

У Новом Насељу 2, где је од око 50 кућа саграђених 2005. године за досељенике из БиХ „пливало“ њих око 25, ниво воде је дан после потопа пао за око 70 центиметара. Мештани су у чуду – реке нема у близини, а око њих је све пуно воде.

„Како се бранити кад је дословно излазила из тла, из брда, са свих страна. Није ово прва киша која је пала, али никада нам се ово није догодило. Изгледа се нешто пореметило у природи, али опет, треба нешто урадити да не плави сваких шест месеци“, каже мештанин Жарко Андрић.

Његовом комшији Горану Топаловићу вода је ушла у кућу и порасла до 30 центиметара, те се током ноћи повукла. Гаража је у потпуности под водом, ниво је метар и по.

Мештани сведоче да је вода за само један сат поплавила насеље, а почела је да се повлачи тек када је велики багер прокопао одводни канал.
У Грачацу је и даље затворен државни пут Д-1, на којем је, на појединим деоницама, вода дубине метар и по, наводе хрватски медији.