Прочитај ми чланак

Некадашњи глумац Растко Лупуловић од данас епископ Иларион и викар патријарха

0

Његова Светост Патријарх српски Порфирије данас је у Храму Светог Саве на Врачару свечаним чином хиротоније архимандрита Илариона (Лупуловића) и званично именовао за Епископа новобрдског, викара Патријарха српског.

Уручујући епископу Илариону жезал – симбол архијерејске службе, Патријарх Порфирије је поручио да када црква бира епископе онда ту није реч о обичном људском избору, већ о „вољи Божјој да неко буде изабран за Епископа“.

фото: спц

„Ми, браћо и сестре, знамо да је Црква заједница, али исто тако, што је још важније, знамо да то није обична заједница, него је то заједница окупљена око Епископа, као што смо чули у исповедању вере, али не зато што је Епископ диван човек, што је бољи од других, што је безгрешан, него због тога што је Епископ икона Христова, што је он на месту и по обличју Христовом“, рекао је измедју осталог Патријарх.

Како је саопштено из СПЦ, у првој епископској беседи Иларион је захвалио својој породици, прецима, својој слави Светом Николи Чудотворцу, пријатељима, учитељима и Богу.

Светој Литургији су присуствовали министар одбране Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка здравља Даница Грујић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и глумци Воја Брајовић, Тања Бошковић, Милица Михајловић, Ненад Јездић и Бранислав Зеремски.

Владика Иларион је родјен као Растко Лупуловић 1974. године у Београду, завршио је Факултет драмских уметности и био један од перспективнијих глумаца младје генерације.

Замонашио се 1998. године добивши монашко име Иларион.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!