Недеља у Црној Гори, то је слика Бога живога: Почеле литије! (ФОТО) (ВИДЕО)

0

Недеља у Црној Гори. Дан за молитву, сабрање и одбрану светиња.

КРЕНУЛА је прва литија, и ове недеље, у Црној Гори. Литије у Бијелом Пољу од почетка окупљају на хиљаде грађана и верника православне вероисповести, са којима је све већи број грађана муслиманске вероисповести, који својим комшијама дају подршку у борби за укидање спорног Закона о слободи вероисповести.

Овога пута из Вранешке долине, тридесетак километара од Бијелог Поља, у које би поносити горштаци требало да стигну око 16 часова, где ће се пред храм Светих апостола Петра и Павла слити још неколико литија.

Јединствена литија кренуће одатле, из „дома“ Мирослављевог јеванђеља улицама Бијелог Поља до цркве Светог Николе у насељу Никољац. Ту ће бити служен молебан.

У Томашеву се група грађана пред црквом Светог пророка Илије придружила својим комшијама из Вранеша. Упркос хладном времени, ови храбљи људи иду у одбрану светиња.

Горштаци из Вранешке долине су попут својих предака кренули у одбрану својих светиња и на коњима, са црквеним барјацима у рукама.

Грађани Црнче у општини Бијело Поље, кренули су у недељу јутро у још једну одбрану светиња, цркве своје православне, једине канонски признате у Црној Гори, али и вере православне. После молитве у цркви Светог Јована Крститеља у свом селу, они су кренули до 30-ак километара удаљених Берана.

Ту ће се прикључити хиљадама грађана у величанственој литији која ће потом кренути до задужбине великог жупана Првослава, синовца Немањиног, где ће бити служен молебан. Литија у Беранама почиње у 16 часова. У литији из Црнче је и вели број деце са иконама на грудима.

Литији из бјелопољских села Ивање и Црнча, придружили су се грађани и верници из Биоче. Удружени, кренули су магистралом у литији према Беранама. Ту ће се придружити величанственој литији, коју ће и данас чинити на хиљаде грађана и православних верника, којима подршку дају и комшије муслиманске вероисповести, чије одредиште ће бити светиња стара 806 година, манастир Ђурђеви ступови.

Верници из Вољавца кренули су у литију ка храму Светих апостола Петра и Павла. Литију предводи мати Харитина.

Мати Харитина предводи литију из Вољавца

Литија је кренула из Андријевице до Берана. Литију предводе старине Ново Марковић (99) из Брезојевице код Плава и Гојко Јокић (72) из Мурине.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!