Прочитај ми чланак

НАУКОМ ЗА ИСТИНУ, ПРОТИВ ЗЛОЧИНА: Премијера филма „Мучни терет подметнуте кривице”

0

У Звездара театру у Београду у петак, 4. новембра премијерно ће бити приказан документарни филм "Мучни терет подметнуте кривице", који документује истину о трагичном догађају на Тузланској капији 25. маја 1995. године, саопштено је из Тима за одбрану генерала Новака Ђукића.

a

Тузланска капија (Фото: Архив/ВН)

У Звездара театру у Београду у петак, 4. новембра премијерно ће бити приказан документарни филм „Мучни терет подметнуте кривице“, који документује истину о трагичном догађају на Тузланској капији 25. маја 1995. године, саопштено је из Тима за одбрану генерала Новака Ђукића.

Премијером документарног филма, у организацији Фондације „Правда за Новака Ђукића“ и тима за одбрану, јавност ће први пут након више од 20 година, имати прилику да чује истину о трагичном догађају на Тузланској капији, поткрепљену научним доказима стручњака у области балистике, артиљерије, патологије и права.

Филм истовремено презентује и истину о раду Суда БиХ који је генералу Ђукићу изрекао пресуду на неодрживим чињеницама, осудивши га на 20 година затвора.

Према наводима Тужилаштва БиХ, на Тузланској капији смртно је страдало 71, а рањено око 150 лица.

Генерал Ђукић је, према пресуди, наводно наредио гранатирање трга Тузланска Капија из топа 130 милиметара са локалитета села Пањик на Озрену.

2

Фото: РТРС

Одбрана генерала Ђукића је 2010. године формирала Фондацију „Правда за Новака Ђукића“, а потом и Тим за одбрану, с циљем да се путем експертиза – научних експеримената докаже да се трагичан догађај са таквим посљедицама није могао догодити дејством гранате, посебно са аспекта дејства гранате 130 милиметра на живу силу и материјална средства.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и страних експерата проистекао је закључак да у Тузли на Тргу капија, 25. маја 1995. године у 20.55 часова „није експлодирао никакав испаљени артиљеријски пројектил, посебно не онај калибра 130 милиметра, већ је експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа“.

Филм „Мучни терет подметнуте кривице“ биће приказан у 16.00 часова.

d