Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ НАПОКОН ОТКРИЛИ: Зашто је пропала египатска цивилизација

0

Делићи пепела у ваздуху и вулкански гасови утицали су на климу и нарушили циклус монсунских киша, што је довело до исушивања Нила и пада древне египатске цивилизације.

Цивилизација древног Египта је нестала због вулканске активности која је утицала на климу и плодно тле поред реке Нил. До овог закључка је дошла група научника чији чланак је објављен у часопису „Нејчер комјуникејшенс“.

Култура и цивилизација Старог Египта формирана је око реке Нил и много је зависила од њеног изливања. Земљорадња се у том региону се развијала брзо јер је вода из река пунила долину око себе корисним микроелементима. Управо зато су сви велики градови старог Египта и настали поред ове реке.

Процес изливања Нила у потпуности је зависио од водостаја реке, који је опет зависио од куша. Када је водостај био низак, река се није изливала. Стари Египат је трпео глад која је, осим економских, вукла и политичке последице.

Око 44. године пре нове ере, тврде научници, на различитим тачкама на планети дошло је до снажних ерупција вулкана. Делићи пепела у ваздуху и вулкански гасови утицали су на климу и циклус монсунских киша. Након тога је Нил престао да се редовно излива, а приход је нагло пао, дошло је до несташице хране која је на крају довела до пада цивилизације древног Египта.