Прочитај ми чланак

Напад у Катастру: Обезбеђење вређало приправника (ВИДЕО)

0

Адвокатски приправник Милош Царевић вербално је нападнут прошле недеље од стране обезбеђење у Катастру у улици Омладинских бригада на Новом Београду, након што је дошао да у поменутој згради покупи папире. Царевић је у Катастар дошао по позиву службенице истог, али га је по уласку у зграду дочекало непријатно обезбеђење, и уз салву увреда малтене избацило од истог. Иначе, како сазнаје Нова.рс, реч је о истом Катастру у коме су пре неколико месеци физички нападнути и претучени адвокати Драгослав Љубичановић и Стефан Стојков.

Нападнути адвокатски приправник Милош Царевић у разговору за наш портал истиче да се цео инцидент одиграо прошле недеље, тачније у уторак, када је дошао да подигне папире, и то по позиву службенице Катастра.

Printscreen Nova S

Најпре је био у понедељак, међутим, након што су му из обезбеђења рекли да нема заказано, одлучио је да се врати наредног дана.

“У петак, пре тог понедељка, ишао сам на један увид који сам имао заказан у Катастру. На увиду ми је службеница рекла колико треба да платим да би ми се копирали одређени списи предмета, додавшида ће ми након тога послати рачун, те да одмах у понедељак дођем да то подигнем, јер ће све бити готово. Долазим у понедељак, где ме радници обезбеђења не пуштају да уђем, речима да они немају уписан термин у роковнику. Нисам се бунио, само сам послао мејл тој жени, где ми се она извинила и рекла да дођем сутра после 12х”, почиње причу Царевић.

Како истиче, наредног дана долази у Катастар и већ по уласку у зграду наилази на проблеме.

“Када сам дошао на шалтер обезбеђења, исти ме нису пустили да уђем у Катастар, јер они немају на својим папирима заказан термин. Том приликом показао сам им мејл комуникацију са службеницом Катастра, на шта су исти рекли да њих то не занима, да они неће да позову службеницу и да једино могу да изађем и покушам сам да је контактирам. Сео сам у ходник и послао мејл дотичној службеници катастра”, прича Милош и додаје да у том тренутку улази једна адвокатица у Катастар, након чега је исти радници обезбеђења нападају:

“Неколико минута касније, у Катастар је приступила адвокатица којој су радници обезбеђења забранили да уђе, под изговором да нема заказан термин. Она је покушала да објасни да је Е-шалтер само могућност и да интерни акти Катастра не могу да суспендују закон, међутим, том приликом службеник обезбеђења кренуо је да се госпођи уноси у лице, а иста га је моментално замолила да се помери на шта је он рекао : “А шта ако нећу, шта ћеш ми урадити?“. Како сам сматрао да понашање службеника није у складу са кодексом понашања, нити је џентлменски, стао сам у заштиту, тражећи да прекину са таквим недоличним понашањем и том приликом обоје смо тражили имена службеника обезбеђења, а што су исти одбили да дају одговоривши :“Ми смо Сион гард””, прича приправник.

Истиче да је тада почела интензивна препирка, која је трајала десетак минута, након чега се појавила и службеница Катастра Д. С., од које је затражио имена поменутих припадника обезбеђења.

“Како обезбеђењу није било довољно што су нас напали, моментално су кренули вербално да нападају и службеницу. Иста је кренула да дрхти! У том тренутку стао сам и у њену заштиту, а како су службеници обезбеђења одбили да ми кажу своја имена, а што је била њихова дужност, рекао сам им да ћу ја свакако сазнати њихова имена, те да ћу алармирати медије и тражити да буду кажњени, тј. отпуштени због грубих кршења радних обавеза”, каже Царевић.

Истиче да је у том моменту, ситуација кулминирала.

“У том тренутку био сам нападнут вербално од стране једног радника обезбеђења, који ми је сасуо салву увреда и претњи на мој рачун, и том приликом ми се унео у лице и приближио на милиметар са одређеном намером, претпостављам. Када му је други колега скренуо пажњу да се ту налазе камере, исти је изашао напоље, те ме чекао да изађем”, наводи Милош и додаје:

“Након његовог изласка, није ми било допуштено да уђем у просторије Катастра, већ сам документацију морао да подижем на ходнику, иако је и службеница инсистирала да ме пусте. Када сам изашао из зграде, сачекао ме је тај радник обезебеђења, пришао на милиметар и рекао: “ Шта је, шта је ? Је ли коме ти претиш? Је ли педерчино једна ? Коњино једна, педерко један! “, прича Милош који је и даље видно потресен поступањем радника.

У разговору за Нова.рс истиче да је цео догађај снимио, али и истог дана пријавио полицји.

Из фирме за обезбеђење проверавали намере

Адвокатица Биљана Кајганић, у чијој канцеларији ради нападнути приправник Милош Царевић,истиче да ће ићи до краја, те да овакво поступање службеника није прихватљиво.

“Неколико дана од немилог догађаја јавили су се из фирме која обезбеђује поменути објекат. Радница, која је разговарала самном, истакла је да жели да нам пренесе поруку да су из тужилаштва рекли да је одбачена пријава, али и да су они закључили да ту није било никаквих пропуста у поступању радника. Питања су ишла у смеру коју ми намеру имамо, бар сам такав утисак сам стекла. Уопште нас нису питали у чему је био проблем”, истиче адвокатица.

Кајганић наводи и да нема потребе да њих радница обавештава о радњама тужилаштва, већ да ће то учинити поменута инситуција.

“Тражила сам да ми каже како зове, али и њихови службеници – међутим, никакве податке није хтела да нам каже. Ово је, најблаже речено, неопрофесионално и некоректно понашање. Нисмо ми добром вољом били у Катастру, већ по природи посла. Овакво понашање је недопустиво”, каже Кајганић.

Још један напад: Адвокате претукли службеници због уласка

Подсетимо, адвокате Драгослава Љубичановића и Стефана Стојкова претукли су септембра прошле године у истом Катастру, у Улици омладинских бригада на Новом Београду.

Нападнути су од стране службеника Катастра, а напад који су правници претрпели био је стравичан, те је Љубичановић, иначе секретар Адвокатске коморе Београд (АКБ), од ударца изгубио чак и свест.

Иначе, и тада је избила расправа око уласка у Катастар на заказани термин.