Прочитај ми чланак

На окупираном Косову и Метохији устоличен патријарх Порфирије

0

Данас, у петак 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, одржана је у Пећкој патријаршији литургија током које је 57. поглавар и 46. патријарх Српске православне цркве Порфирије уведен у најсветији трон Архиепископа пећких и Патријараха српских.

Иначе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 12. октобра 2022. године у Пећку Патријаршију, ставропигијалну лавру патријараха српских, где је служена света Литургија уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве.

Том приликом, по традиционалном последовању обављен је свечани чин устоличења Његове Светости г. Порфирија у најсветији трон Архиепископа пећких и Патријараха српских.

Манастирско двориште је било препуно верника, који су пристигли з свих крајева Косова и Метохије, као и централне Србије.

Фото: spc.rs

 

Света архијерејска литургија почела је у 9 часова. Испред манастира се налазио велики видео бим. Верници су долазили са свих страна полако су улазили у цркву, да целивају мошти српских патријараха.

На устоличењу у Пећкој патријаршији очекивао се велики број верника, а посебне јединице окупаторске косовске полиције задужене за безбедност манастира и цркава на Космету појачале су мере око самог манастира и његових прилаза.

Патријарх српски Порфирије изабран је у фебруару прошле године за поглавара Српске православне цркве и убрзо након тога устоличен је у Саборној цркви у Београду.

Будући да, осим титуле поглавара српског, носи и титулу митрополита Београдско-карловачког и архиепископа Пећког, он се устоличује и у Пећкој патријаршији. Међутим, ово устоличење је одлагано пре свега због последица окупације Космета од стране албанских сепаратиста.

Фото: spc.rs

 

Патријарх Порфирије је седми патријарх који ће бити устоличен у Пећкој патријаршији након поновног уједињења СПЦ, односно након 1920. године, и други патријарх устоличен после сукоба на Косову и Метохији 1999. године.

Пре њега, 2010. године, ту је устоличен и патријарх Иринеј.

Ово значи да устоличење није прекидано ни након свеукупних промена на Космету, које су се негативно одразиле и на српски народ и на Српску православну цркву. Црква је са својим народом успела да се очува на КиМ, а очувана је и Пећка патријаршија.

Осам векова свесрпска и православна древна светиња манастир Пећка патријаршија под својим сводовима чува свештени трон у који се уводе наследници Светог Саве и са којег архиепископи и патријарси управљају бродом Христове цркве у границама своје канонске јурисдикције.

Након успостављања јединства СПЦ 1920. године обновљена је и традиција устоличења у пећки трон, од добијања аутокефалности 1219. до данашњих дана.