Прочитај ми чланак

На листи 93 најопаснија криминалца света два Србина: ЕВРОПОЛ објавио фотографије

0

Европска полиција објавила је на званичном сајту ЕУРОПОЛ списак од 93 опасна криминалца, међу којима су се нашла и два Србина - Жарко Стефановић за којим је потерницу расписао Луксембург и Горан Младеновић за којим трага Кипар.

У најновијој кампањи ЕУРОПОЛ је, поредећи криминалне мреже са шпилом карата за игру, објавио списак изузетно опасних криминалаца са њиховим фотографијама и обраћајући се директно грађанима, затражила помоћ у расветљавању ових случајева.

„Криминалне мреже се састоје од различитих актера који спроводе низ незаконитих активности. Ове мреже прожимају друштво и привреду, са кључним оперативцима на свим нивоима који шире своје пипке у предузећа, па чак и државне институције. Агенције за спровођење закона широм Европе направиле су листу најопаснијих криминалаца за најновију листу најтраженијих у ЕУ. Идентификацијом бегунаца са ове листе, цела мрежа би могла да се сруши као кућа од карата. ЕНФАСТ-у и Еурополу је потребна помоћ грађана ЕУ да учине Европу безбеднијом тако што ће проверити ову листу и видети да ли препознајете неког од ових бегунаца“, наведено је на сајту.

Такође, из ЕУРОПОЛ-а и ЕНФАСТ-а наводе да је могуће послати и анонимну дојаву локалним полицијама, а управо сазнања које грађани имају можда буду кључна у решавању неких од случајева, на основу чега би опасни криминалци могли коначно завршити иза решетака.

Пљачка на Кипру

Међу окорелим криминалцима са свих страна света нашла су се два Србина. Један од њих је Горан Младеновић, стар 54 године. За њега се наводи да је опасни криминалац који се терети за прање новца стеченог криминалом, организовање оружане пљачке и чланство у криминалној организацији.

Foto: Eumostwanted.eu

Младеновић је наиме децембра 2012. године са још једним саучесником, као члан пљачкашке банде Пинк Пантер, упао у јувелирницу у кипарском граду Лимасол. Разбили су зид златаре и преко суседне зграде ушли у локал. Украли су драгоцености у износу од 617.081 евра и побегли су са лица места пре него што је обезбеђење успело да реагује.

Форензичким прегледом успешно је изолован ДНК профил који се поклапа са профилом српског држављанина.

Кипарска полиција позвала је све грађане који имају било каквих информација о њему, да се јаве на број телефона који је наведен на сајту, а пријаву могу поднети и анонимно.

Секирама и пиштољима претили људима

На списку најтраженијих нашао се и Жарко Стефановић (39) који је у међувремену 2018. године променио име у Жарко Пијановић. Реч је о Лесковчанину осумњиченом да је јула 2008. године учествовао у оружаној пљачки златаре у Луксембургу. Тада су око 10.25 четворица мушкараца упала у продавницу. Запосленима и купцима припретили су пиштољима и секирама да легну на под. Тим секирама разбили су витрине у којима су стајали скупоцени сатови.

Foto: Eumostwanted.eu

Укупно је украдено 64 изузетно скупа сата, чија је вредност процењује на неколико стотина хиљада евра. Пљачкаши су потом побегли у „мерцедесу е250“, иначе украденом раније у Луксембургу јула 2008. године. Возило је неколико сати након пљачке пронађено у граду Луксембургу.

Истрагом је утврђено да је и овај криминалац био члан пљачкашке банде Пинк Пантери и да ово кривично дело није једино које су починили.

За Стефановићем, тачније Пијановићем, расписан је европски и међународни налог за хапшење. Како је ЕУРОПОЛ навео, терети се за прање новца стеченог криминалом, организовану оружану пљачку и чланство у криминалној групи.