Прочитај ми чланак

НА ДАНАШНИ ДАН ВОЈСКА ЈУГОСЛАВИЈЕ СЕ ПОВУКЛА СА КиМ, а Срби то ОВАКО памте

0

Војска Југослваије се повукла са територије КиМ тек 10 дана по потписивању Кумановског споразума

Пре тачно 15 година, у Приштини је на згради команде Приштинског корпуса Војске Југославије подигнута застава Уједињених нација након што се Војска Југославије повукла са Косова и Метохије, а мировне снаге УН (КФОР) преузеле контролу над јужном српском покрајином.

Војска Југославије се повукла са територије КиМ тек 10 дана по потписивању Кумановског споразума, који је потписан 9. јуна 1999. године, тачније један дан пре предвиђеног рока.

У историји ће остати уписано да је на сваком од возила стајала заденута по једна југословенска застава. Тако је главни град Косова (изузме ли се оно неколико борних возила) остао без југословенске војске и полиције.

За Србе с Косова 19. јун остаће упамћен и као датум после кога њих више није било у Пећи, Истоку, Дечанима, Ораховцу и Ђаковици, док је у Призрену остао још само владика Артемије с неколико свештеника и цивила склоњених у цркву.

Једнога дана, албанска деца на Косову учиће у својим књигама како је тог уторка у приштинском предграђу Којловица одржана прва конференција за штампу прелазне владе Косова на којој су се, између осталих, у цивилним оделима појавили и министри из редова тзв. ослободилачке војске Косова – Јакуп Краснићи и Рам Буја.

Можда ће писати да је то била конференција на којој је присуствовало тридесетак страних новинара, одржана у дворишту једне велике куће у којој је смештен приштински Главни штаб УЧК-а. И да су се неки од лидера УЧК-а појавили у цивилкама неколико сати пре него што је Војска Југославије званично напустила Приштину.

Истога дана кад су се војска и полиција повукле, у приштинском хотелу „Гранд“ цена једне конзерве „кока-коле“ скочила је на 50 динара, а од гостију је тражено да плате рачуне за бар недељу дана унапред. Све цене су знатно скочиле преко ноћи

Командант Приштинског корпуса, генерал Владимир Лазаревић стао је на чело непрегледне колоне с војним возилима и тешким наоружењем и пред неколико домаћих и страних новинара издао наређење за повлачење Војске Југославије са Косова. Рекао је да је његова војска у потпуности извршила задатак и одбранила Косово, као и суверенитет и територијални интегритет земље.

– Војска је у потпуности извршила задатак и одбранила Косово, као и суверенитет и територијални интегритет земље – рекао је тада Лазаревиц́.

Генерал Лазаревић се истовремено понадао да ће стране трупе које долазе на Косово заштитити српски народ. Док је ово говорио иза његових леђа бректали су избеглички трактори и претоварени аутомобили. Гледајући у те људе, генерал је приметио да они беже с Косова јер су, нажалост, аргументи НАТО-а били изгледа убедљивији од свих позива да се на Косову остане.

Повлачење српске војске са Косова је трајало 11 дана. Почело је када је у тачно 13 сати недалеко од Подујева Владимир Лазаревиц́, командант Приштинског корпуса, стао на чело непрегледне колоне и пред домац́им и страним новинарима издао наређење за повлачење ВЈ са Косова.

Транспарент који је постављен својевремено као знак добродошлице ВЈ на надвожњаку на Мердарама тада их је и испратио. На њему је писало — „Нема нам другог пута, од пута на Косово“.

Када је последњи српски војник, прешао на територију централне Србије тај транспарент спалили су Албанци, који су све време ситним провокацијама и по којом каменицом покушавали да изазову неки инцидент. У еуфорији која их је ухватила, улетали су у ватру са српским заставама, па су са њима онако запаљеним, настављали да витлају, уста пуних погрдних речи за све што је српско.

Одлука о агресији на СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будуц́ем статусу покрајине Косово и Метохија.