Прочитај ми чланак

Мошти Светог Николаја стигле у Вазнесењску цркву у Београду у пратњи Војске Србије

0

Мошти Светог Николаја Српског стигле су данас у Београд, у храм Вазнесења Господњег где је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебана, а уношењу мошти, у навечерје празника Вазнесења Господњег.

Старешина Вазнесењске цркве отац Арсеније рекао је уочи уношења мошти да ће мошти бити изложене у тој цркви до почетка спасовданске литије сутра у 19 часова и да ће до тада сви верници СПЦ моћи да се помоле пред њима.


„То је велика утеха за све нас, поготово у овим тренуцима када осећамо да смо уздрмани. Када смо се суочили са злом које се надвило и верујемо у благодатну помоћ Светог Владике и да добро зацари у срцима људи и да се преобразимо у овим данима и годинама које су пред нама“, рекао је Арсеније, пренео је Танјуг.

Кивот са светим моштима из владикиног почивалишта, манастира Лелића, кренуо је пут Ваљева у подневним часовима, где је у 13.30 у литији пренет из храма Покрова Пресвете Богородице у величанствени храм Васкрсења Господњег, а потом је кренуо ка Београду у пратњи Војске Србије, навела је раније СПЦ.

Литија је ишла до храма Васкрсења Господњег у Ваљеву где је епископ ваљевски Исихије служио акатист Светом Владики Николају, а затим прочитао молитву за умножење љубави.


Епископ Исихије је рекао окупљенима да смо сведоци две струје, комунизма и секуларног либерализма, које разграђују српско друштво, које релативизују све вредности и које нас морално раслабљују.

„Морална раслабљеност у друштву је велика и губитак идентитета како личног, тако и идентитета заједнице и друштва. Пораст је зла, бесмисленог зла и насиља. На силу нам се уводе закони који директно противе нашем народном предању, Јеванђељу, речи Божијој на којој је то предавање засновано. То највише видимо у нашем правосуђу, у нашем школству и образовању, у породици и у браку који је нападнут као најприроднији начин постојања човека и жене, и у свим подручјима нашег друштва и наше заједнице“, преноси ТВ Храм.

„Силе овога света, поднебесја покушавају да нас увуку и воде својим погубним и богомрским идејама, мислима и делима, покушавају такође и најстрашније да нам отму нашу свету земљу, наше Косово и Метохију. Опевајући ту земљу Владика нам објашњава да косовска епопеја понавља и потврђује учење Цркве и визију двеју отаџбина – земаљске и небеске отаџбине. Обе отаџбине уткане су једна у другу као душа у тело и то се на најбољи начин види у нашој светој земљи. Наш је програм Јеванђеље, закон љубави. У овим тешким данима прибегавамо још усрдније нашем Светом Владици. По божанском промислу, данас се навршава тачно двадесет година од његовог прослављења као светитеља Господњег у српском заветном Храму Светог Саве на Врачару у престоном Београду“, рекао је Епископ Исихије.

У храму Вазнесења Господњег биће служено празнично бдењее са молебном Светом Владики Николају.

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја 2023. године.

Испраћају и литијској пратњи присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба, бригадни генерал Саво Иришкић.

„Војска Србије одазвала се позиву његове светости патријарха српског господина Порфирија да традиционално учествује у Спасовданској литији, а ове године и пратњи моштију Светог владике Николаја, поводом обележавања деценије од враћања верске службе у Војску Србије“, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.