Монах Сава Јањић још пре 20 година о непостојању решења за Косово

0

Бомбардовање Србије је велика трагедија и злочин, али морамо имати у виду да га је изазвало понашање режима у Београду.

Овим речима је на питање Данаса о стандардима међународне заједнице у вези са дешавањима на Косову и Метохији, започео свој одговор монах Сава Јањић, у четвороброју из јануара 2000-те године.

Тема разговора је била ситуација на Косову и Метохији, о којој је Јанић могао да посведочи из прве руке, будући да је у то време био монах манастира Високи Дечани.

Он објашњава да је земља у нови миленијум ушла пуна насиља према Србима на Косову и Метохији. То насиље је последица неодговорне политике режима Слободана Милошевића, који је према Јањићу одговоран за то што је земља ушла у рат.

– Са Милошевићевим режимом нема никаквог решења за Косово. Њему је до решења стало онолико колико му је потребно да би манипулисао јавношћу. Сматрам да паликуће не могу да гасе пожар и да режим који је пропустио прилику да нађе мирно решење за Косово не може да нађе мирно решење, рекао је Јањић.

Иако су појединци из цркве подржали режим, читава Српске православне црква (СПЦ) не би требало да сноси одговорност, истакао је Јањић. Управо СПЦ сада може да заузме важну улогу у отрежњењу и препороду српског народа.

– Наша Црква има јединствену прилику да поведе народ путем отрежњења. Очигледно до краја нисмо испили чашу горчине и неминовно ћемо још више пострадати уколико не дође до свеопштег покајања, рекао је Јањић.

Сава Јањић, данас игуман манастира Високи Дечани и архимандрат СПЦ, и даље је друштвено ангажован када је реч о ситуацији на Косову.

Он је у интервјуу за Спутњик са почетка ове године истакао да се код косовских политичара не уочава тежња за стварање мултиетничког друштва у коме ће живот бити нормалан, сигуран и без страха. Тренутна ситуација показује да је ниво поштовања закона и људских права на Косову веома низак.

– Формира се једно расположење да су Срби под извесно колективном крвном осветом и да српско време је прошло и једноставно је готово. Као да треба да нестанемо одавде, рекао је Јањић за Спутњик.

Признавање државности Косова је за Јањића апсурд, а подела такође не може бити решење. Он је објаснио да ће до стабилног решења проћи много времена, и да фокус треба померити на различите проблеме који данас онемогућавају нормалан живот. Неки од њих су нормализација односа, промена реторике и потрага за несталима.

– Поред несталих Срба има и јако много несталих Албанаца. Њихове породице брину. Релаксација односа подразумева и отворенији разговор о ономе што се дешавало деведесетих, како би се „емотивно растеретило“, јер „постоји подједнак бол и српске и албанске мајке, посебно када су страдали цивили, закључио је Јањић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!