МОЛЕБАНИ широм Црне Горе: Дигло се Беране, Никшић, Пљевље, Бар, Подгорица…

0

У свим црквеним општинама у Црној Гори умјесто литија које су биле раније најављене, вечерас, 28. јуна на Видовдан служе се молебни за очување светиња. И поред забране одржавања литија, грађани Берана, Никшића и Пљеваља самоиницијативно су кренули у крсни ход.

Национално координационо тело за заразне болести Црне Горе донело је нове мере којима се забрањују верски и политички скупови на отвореним јавним местима.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је прихваћена одлука Националног координационог тела за заразне болести да се не организују литије, али и да ће бити настављене службе и молебани за ослобађање од, како је рекао, безакоња које је завладало у Црној Гори.

 • Молебану у Подгорици су присуствовали студенти окупљени око „Студентске иницијативе за одбрану светиња“, који су испред храма раширили транспарент „Студенти не дају светиње“.

  У име више од 1000 студената који су засад потписали апел „за одбрану светиња“, обратио се студент ПМФ-а Небојша Касалица. Он је казао да су се „слободни студенти окупили да стану раме уз раме са свештеницима у одбрани светиња“.

  „Нажалост, мерама НКТ спријечени смо да идемо у литије и покажемо како се одговара на насиље и кукавичлук. Желимо Црну Гору у којој се не убацује сузавац у дјечије спортске сале, не пребијају и не хапсе, јер су узвикнули „Не дамо светиње“ и не желимо власт која поручује да ће све ријешити за 15 минута. Бранећи цркву, бранимо државу, бранећи слободу вјероисповијести, бранимо устав, бранећи свештенике бранимо породицу и пријатеље„, рекао је Касалица.

  Са студентима су били и представници групе професора Универзитета који су дали јавну подршку Цркви и стали у одбрану светиња.

 • Бакљада на Видовдан у Беранама
 • а само два сата 186 просветна радника из Бара потписали су подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама СПЦ у Црној Гори у напорима да одбране светиње.

  Њихов проглас прочитала је на крају обиљежавања Видовдана пред Храмом Светог Јована Владимира у Бару професорица филозофије Нела Дабановић. Погледајте каква је атмосфера владала током фотографисања просветних радника који су потписали подршку.За само два сата 186 просветна радника из Бара потписали су подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама СПЦ у Црној Гори у напорима да одбране светиње. Њихов проглас прочитала је на крају обиљежавања Видовдана пред Храмом Светог Јована Владимира у Бару професорица филозофије Нела Дабановић. Погледајте каква је атмосфера владала током фотографисања просветних радника који су потписали подршку.

  Никшићем се орило: Ој Косово, Косово

  Спонтане литије одржане су у Беранама, Никшићу, Пљевљима и Бару.

   

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!