Прочитај ми чланак

Митрополит Онуфрије: Литије у Црној Гори охрабрују Украјинце

0

Православни Украјинци схватају ситуацију у којој се налази Српска православна црква у Црној Гори, рекао је митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, док је митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио да је време да Црна Гора буде „демократска, а не демонократска земља“ и још једном позвао на укидање Закона о слободи вјероисповјести.

Митрополит Онуфрије, који борави у тродневној посјети Митрополији црногорско-приморској, на конференцији за новинаре у Подгорици, оцјенио је да су догађаји у Црној Гори и Украјини у центру збивања читавог православно свијета.

Како је истакао, Украјинци добро разумеју ситуацији у којој је СПЦ у Црној Гори јер је нешто слично већ преживјела и наставља да преживљава и Украјинска православна црква.

Митрополит кијевски је казао да украјински расколници, који су без покајања били примљени у црквено општење од стране патријарха константинопољског његовом једностраном одлуком, немају апостолско прејемство.

Он је изразио захвалност Српској православној цркви за канонску позицију коју је заузела непризнавањем раскола у Украјини.

Онуфрије је рекао да је задивљен масовношћу литија у Црној Гори у којима учествује безмало половина становништва ради духовног укрепљења и заштите светиња.

“Пријатно смо задивљени како штитите вјеру, вашим јединством и васкрсењем православне вјере у Цртној Гори. За нас, православне Украјинце ваш примјер је веома охрабрујући и надахњујући. Данас смо овдје са вама, не само да подијелимо радост празника (Светог Симеона Мироточивог), него да још једном потврдимо истинитост библијских ријечи: Кад брат брату помаже, он остаје тврд као град”, поручио је митрополит кијевски Онуфрије.

Амфилохије позвао да се укине спорни закон

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је казао да однос Црне Горе са Кијевом није од јуче, истичући да је долазак митрополита Онуфрија веома значајан за утврђење јединства православне цркве.

Он је казао да је добра идеја да се обједини народ, али да се то не може чинити на начин како је то урађено у Украјини, јер у православној цркви постоје услови које треба испунити да би се добила аутокефалност.

“Прије свега то треба да буде црква, не може самопроглашење аутокефалности, као што је случај и код нас гдје се појавила секта. Митрополија црногорска је у своје вријеме, с обзиром да је она стварала независну државу Црну Гору, словила да је у том смислу аутокефална, али је била црква, Митрополија Пећке патријаршије већ 800 година, и као таква била призната у читавом свијету. Не може на градским трговима група људи да се скупи и прогласи себе за аутокефалну Цркву”, поручио је Амфилохије

Не може се црква стварати као партија

Указујући на остатке комунизма, митрополит црногорско-приморски казао да људи из појединих партија мисле да је Цркву створити исто што и партију, које настају тако што се скупи група људи и прогласи свој програм.

„Срећом, народ је у Црној Гори разуман и већински, без обзира на њихово национално опредјељење, зна шта је Црква, што свједоче и ове литије“, казао је Амфилохије.

Одговарајући на питања новинара, он је навео да Црква у Црној Гори разговара са Европом и Америком о питању Закона о слободи вјероисповијести.

“И они се чуде и траже да се питање Закона о слободи вјероисповјести рјешава дијалогом.

Забрињава ме то што је Влада Црне Горе повукла закон за мајке, а нијесу смјели. Мада то значи да могу да повуку законе, а Закон о слободи вјероисповјести, који треба да повуку и промјене не желе, већ га се држе као пијан плота”, казао је он.

Он је изразио чуђење како Влада није сазвала експертске комисије и тимове, а њихови представници изјављују да неће повући закон.

“Вријеме је да се насиље прекине и да будемо демократска земља, а не демонократска”, поручио је Митрополит Амфилохије.