Прочитај ми чланак

Митрополит Неофит: Наставићу проповеди и наступе без помињања вакцинације

0

Aрхиепископ Хризостом и председник брину се о свим људима, вакцинисаним и невакцинисаним, и ја сам митрополит свима: и вакцинисанима и онима који су одбили да се вакцинишу, рекао митрополит Неофит

Архиепископ Хризостом је саопштио да је вакцинација добровољна, али свештеници и јерарси који одбијају да се вакцинишу немају право да износе своје ставове о том питању парохијанима.

Глава Кипарске православне цркве архиепископ Хризостом изјавио је да ће инсистирати да са заседања Синода буду искључени они јерарси који не испуњавају одлуке Синода о вакцинацији, саопштава „Вима ортодоксија“.

У интервјуу државном телевизијском каналу архиепископ Хризостом се посебно осврнуо на „проблем пандемије корона вируса, и поново позвао јерархе да прихвате одлуке Синода о вакцинацији“.

Поглавар Кипарске Цркве је рекао „да је вођена пријатна и продуктивна дискусија са члановима Светог Синода који су прихватили одлуке Синода“ које се односе на вакцинацију.

Што се тиче оних епископа који иступају против вакцинације, архиепископ Хризостом је појаснио да „уколико се јерарси не повинују одлукама Светог Синода о вакцинацији он ће инсистирати да буду искључени са заседања Синода“.

На молбу да прокоментарише „непослушност конкретног јерарха (реч је, вероватно, о митрополиту морфском Неофиту, који иступа против вакцинације од корона вируса – прим. ред. СПЖ) и свештенства“, архиепископ Хризостом је објаснио да је пандемија утицала на рад угоститељских објеката Архиепископије, једног од основних извора финансирања свештенства, што значи „ко не буде поштовао одлуке Синода – неће добити плату“.

При томе, по речима архиепископа Хризостома, вакцинација је добровољна, међутим, јерарси и свештенство који се не слажу да је вакцинација неопходна против корона вируса „не могу да утичу на парохијане да се не вакцинишу“.

Раније је СПЖ писао да је поглавар Кипарске цркве претио да ће казнити јерархе противнике вакцинације.

Митрополит морфски Неофит: Нећемо делити народ на вакцинисане и невакцинисане

Током заседања Светог Синода Кипарске Цркве, које је одржано 9. септембра 2021. године и којим је председавао Блажени архиепископ кипарски Хризостом, ми смо, између осталог, разматрали борбу са пандемијом корона вируса и вакцинацију.

Као и доле потписани, тако су се и други јерарси сагласили са предлогом Блаженог – да можемо изразити своју несагласност на заседањима Светог Синода уколико се не слажемо са одлукама већине његових чланова.

Но, за време јавних наступа ми ћемо ћутати ако се од нас не тражи одговор, и наравно, изразити сагласност са одлукама Светог Синода које су донесене већином гласова.

Осим тога, доле потписани је предложио Председнику Републике Кипар да се постара да нашој земљи буду испоручени нови лекови против корона вируса, специјална моноклонска антитела[1], са надом да ће овај предлог бити што је могуће брже реализован, и да ће нашим сународницима бити омогућено да приме ове препарате.

Они се већ користе у САД и у многим европским државама, и, како је саопштено, врло су ефикасни у борби против корона вируса, чак 85-90 одсто.

У закључку желео бих да вам скренем пажњу – да људе не треба делити на вакцинисане и невакцинисане.

Његово Блаженство и председник се брину о свим људима, вакцинисаним и невакцинисаним, и ја сам митрополит свима: и онима који су примили вакцину и онима који су одбили да се вакцинишу. Још једном понављам речи које сам изговорио током заједничког бдења у част Светог Маманта 2. септембра 2021. године: „Нека се невакцинисани моле за вакцинисане, а вакцинисани – за невакцинисане. Хајде да подржимо једни друге; та доброта ће привући благодат Светог Духа, Христа Бога нашега и Небеског Бога Оца“.

Што се тиче вакцина против корона вируса ковид-19, које се сада налазе у оптицају, ја се, као и до сада, чврсто држим својих погледа и размишљања које сам јавно изнео, без обзира што сам у мањини.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!