Прочитај ми чланак

Митрополит Јоаникије: Светиње на Косову и Метохији су у великој опасности

0

„Светиње на КиМ су у великој опасности јер западни свет хоће да отме дeо територије државе Србије и да створи, насилним путем, државу Косово. А да светиње и све културно благо српског народа прекњижи на ту тзв. државу”, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије након литургије коју је служио поводом празника Светог краља Стефана Дечанског.

Митрополит је у литургијској беседи у Цетињском манастиру подсетио на речи Светог Петра Цетињског из времена Карађорђевог устанка упућене ондашњем игуману дечанском Данилу Кажанегри, Паштровићу да ради сигурности пренесе мошти Светог краља у Црну Гору.

Митрополит је подсетио да је наш народ манастир Дечане увек помињао као једну од наших највећих светиња.

„Тако је било – тако је и остало. А овде у Црној Гори треба да се споменемо да је Свети Стефан био млади краљ који је једно време управљао Зетом. И зато га памте наше светиње и као великог добротвора, не само као ктитора Високих Дечана. Као што се Свети Петар Цетињски бринуо и за Патријаршију и за Дечане, тако се и Свети краљ бринуо за светиње у Црној Гори. А то се посебно видело у овим последњим временима када смо морали да бранимо светиње да их безбожна власт не узме у своје руке и да ради с њима шта хоће и да на такав начин понизи нашу свету веру”, рекао је Владика Јоаникије.

Кад су покушали да претумаче Његоша, рекао је Владика Јоаникије, онда ту нема краја.

„Све је то повезано. Требало је да прекњиже светиње на државу, па би онда по истом обрасцу тзв. косовске власти све прекњижиле на квазидржаву Косово. И то је било лако прозрети и то је већ све било испланирано. Тако ми овде када смо се борили за очување светиња, истовремено смо се борили и за очување светиња на Косову и Метохији које су и даље угрожене”, обаснио је Владика Јоаникије.

Он је рекао да се нада да су наше светиње већ сада заштићене. Додао је да турска власт није хтела да мења идентитет српских светиња.

„Ове садашње власти то хоће. Међутим, Свети Стефан Дечански и остали Божји угодници – Свети кнез Лазар и српски архиепископи и патријарси чували су наше светиње. Тако их чувају и данас и јасно сведоче свима да су то православне српске светиње. Наравно, оне нијесу духовно и културно благо само српског народа него припадају духовном и културном благу Европе и света. Али мора све имати своје име. И треба да се зна ко их је подизао и у славу којег Бога су подизане те светиње. Не може бити никако другачије”, поручио је митрополит Јоаникије.

Казао је да су ктитори светиње посвећивали искључиво Богу и Цркви његовој и никоме другоме.

„Не било којој држави него Богу и својој вери и Цркви Божјој, светој и истинитој лађи спасења целог света. Драга браћо и сестре, нека буде срећан овај велики празник Светога краља Стефана Дечанскога. Нека његове свете молитве заступају Косово и Метохију, и све нас заједно са њима”, закључио је митрополит Јоаникије.