Митрополит Амфилохије: „Ово није права, већ фашистичка Црна Гора“

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да се Црква у Црној Гори поново прогони и да је опет "на крсту и распећу" као у време римског цара Диоклецијана, којег је назвао "проклетим царем Дукљанином".

Ево данас нови цареви Хозроји и Дукљани гоне и прогоне Цркву, отимају, хоће да обесвешћују храмове као што су то чинили проклети цар Дукљанин и Хозроје. Донет је и код нас безакони закон од стране Владе Црне Горе, који је истоветан са законом који је владао у време проклетог цара Дукљанина и према ком се управљао Хозроје, пагански, безбожни персијски цар – казао је митрополит обраћајући се верницима током литије у манастиру Светог Архангела Михаила на тиватској Превалци.

Након литургије, Амфилохије је освештао и звоно које је манастиру приложио руски држављанин Виталиј Послишков из Вороњежа. Осврћући се на Закон о слободи вероисповести, чије повлачење тражи Митрополија црногорско-приморска, Амфилохије је казао да се преко тог закона и у 21. веку наставља прогон Цркве, али да се „наш народ духовно пробудио и васкрсао и окупља се око светиња Божијих“.

Митрополит сматра да се овим законом у Црној Гори афримише „богоубилачки и братоубилачки дух и проглашава за идентитет и будућност Црне Горе“.

– Из богоубилачког и братоубилачког духа се рађају овакви закони безакоња који се намећу Црној Гори и преко тога повратак проклетом цару Дукљанину и Хозроју, безбожном цару персијском – истакао је Амфилохије, наглашавајући да се „данашња црногорска химна први пут певала од стране Секуле Дрљевића у Старој Градишки“.

Из богоубилачког и братоубилачког духа се рађају овакви закони безакоња који се намећу Црној Гори и преко тога повратак проклетом цару Дукљанину и Хозроју, безбожном цару персијском – рекао је Амфилохије

– И ова Црна Гора која се данас ствара са тим безакоњем није Црна Гора 13. јула, већ је то фашистичка Црне Гора 12. јула, Секуле Дрљевића из Старе Градишке, где је било крваво братоубилаштво од стране фашиста. Да се помолимо Богу да уразуми оне који данас владају Црном Гором, да не настављају то злокобно дело братоубиства и богоубиства у своме народу, него да се врате оном изворном хришћанском духу који је овде вековима владао, а којим је саграђено у Црној Гори све што је саграђено и сачувано кроз векове и који су живели сви они велики сведоци вере Христове и богољубља и братољубља – закључио је митрополит Амфилохије и позвао све „да поново заживе духом Јеванђеља, духом љубави према Богу, који јесте љубав, и да негују љубав једни према другима“.