Прочитај ми чланак

МИТРОПОЛИЈА СПЦ ТРАЖИ ВЕРОНАУКУ У ШКОЛАМА У ЦРНОЈ ГОРИ и против је брана на Морачи

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је данас Владу да што пре уведе веронауку у образовни систем

mitropolit-crnogorsko-primorski-amfilohije

Фото: P.Milošević

Подгорица – Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве у Црној Гори (СПЦ) Амфилохије позвао је данас Владу да што пре уведе веронауку у образовни систем, саопштила је данас Митрополија.

„То би омогућило деци свих вероисповести у Црној Гори да остваре своје право на верску наставу у школама које је загарантовано свим важећим међународноправним актима о људским слободама и правима“, навео је Амфилохије на годишњем скупу свештенства и монаштва Митрополије.

Он је на том скупу поднео извјештај о раду и навео да „поједини службеници“ Министарства унутрашњих послова (МУП) „без законског утемељена и неосновано и даље одбијају захтеве дела свештенства и монаштва без црногорског држављанства за одобрење привременог боравка“.

Митрополија оцењује да је такво поступање „незаконито и дискриминаторно“.

Митрополију СПЦ-а у Црној Гори забрињава „исхитрено и нетранспарентно поступање Министарства економије по питању изградње великих брана и хидроелектрана на Морачи и Комарници, чиме се угрожавају природне, духовне и културне лепоте ових река“.

Митрополија наводи да је узнемиравајуће што су без тендера, планске документације и учешћа заинтересоване јавности закључени меморандуми и споразуми с кинеским и турским компанијама.

Наводи да се хидроелектранама „угрожава не само опстанак и заштита манастира Мораче него и у Европи јединствени морачки басен са својом непоновљивом флором и фауном, праисторијским и историјским пренеолитским и неолитским културним наслеђем“.

Митрополија је најавила низ активности на међународном и домаћем плану „како би се читав пројекат искоришћавања хидропотенцијала довео у склад са правним поретком, струком и науком и интересима грађана“.