МИРОВИЋ: Атентат на Даку, ћутање Вучића и утицај Миловог режима на власт у Србији

0

Неуобичајено ћутање Вучића поводом атентата на Миодрага Даку Давидовића показује да је утицај црногорског режима на власти у Београду и даље веома јак, у пословном, политичком и сваком другом смислу.

Реч ктитор је грчка реч која се користила у Византији да означава физичко или правно лице које обнавља или оснива цркву, манастир или школу. У правној теорији ову област регулише ктиторско право. Из Византије, ктиторско право и обичаји су дошли и на просторе средњовјековних српских и бугарских држава. Први српски светац Јован Владимир је још пре 1.000 година помагао и обнављао манастире на обали Охридског језера и у околини данашњег Бара и Улциња. Немањићи су преко два века подизали манастире, само је краљ Милутин подигао око 40 манастира и цркава. Традицију су наставили Црнојевићи, Балшићи, Лазаревићи, Петровићи и Карађорђевићи. Након 1945. године, овај обичај изумире. Јосип Броз попут талибана руши историјске и црквене споменике, чак и капелу на Ловћену.

FOTO: in4s.net

Колико је познато, Ђукановић и Вучић нису подигили ниједну цркву. Са друге стране, физичка лица која су имућног стања наставили су ову стару традицију. Поред Новака Ђоковића, један од таквих људи је Миодраг Дака Давидовић. Он је подигао манастир Светога Саве на Голији поред Никишића. Због тога је одликован од стране српског патријаха Орденом Светога Саве првог степена. Од стране митролита Амфилохија је одликован Орденом Светог краља Милутина због обнављања манастира у Црној Гори.

Миодраг Дака Давидовић није ни у непријатељским односима са српским властима и црногорском опозицијом, напротив. Заједно са њима је помогао изградњу „Српске куће“ у Подгорици која је отворена 2019. и на којој стоји табла захвалности Вучићу. На отварању је био и Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије.

Колико је познато, према Даки непријатељство годинама показује само власт у Подгорици.

На таквог угледног човјека извршен је атентат у првој половини децембра 2019. године у хотелу „Краун плаза“ у центру Београда. Давидовић је био у друштву с угледним епископом Јоаникијем када је на њега испаљен хитац из снајпера. Само га је срећа или нека виша сила спасила од смрти, јер га је метак погодио у руку. Атентат је извршен неколико дана након предлагања од стране Владе Републике Црне Горе Закона о слободи вероисповести и пар дана уочи његовог усвајања у Скупштини Црне Горе и почетка литија. Оваква врста атентата није забележена у Београду у последњих 30 година. Никада епископ СПЦ није био у таквој ситуацији.

Ипак, српски председник Александар Вучић се већ три мјесеца не оглашава поводом атентата. Ово је веома чудно понашање јер српски председник скоро свакодневно коментарише много мање важне догађаје. На пример, у јануару 2020. је поводом одлуке тужилаштва да обустави истрагу поводом извесног Филипа Кораћа изјавио да је та особа наводно умешана у убиства и продају накотика. Затим је у већ виђеном маниру рекао да се сви плаше Кораћа осим њега.

Том приликом је поменуо извјесног Драгослава Космајца и подсетио да је га је само он 2014. године означио као највећег нарко-дилера у региону. (Космајац је у међувремену пуштен из затвора). На истој конференцији за штампу је Вучић, непримерено за председника државе, говорио и о атентату на неког анонимног бизнисмена из Србије који га моли да осуди нападаче на њега иако је на суду рекао да не зна ко је пуцао на њега.

На крају је критиковао и судију Мајића који наводно ништа ништа не ради. У јануару је Вучић коментарисао чак и атентат на иранског генерала Сулеманија који се одиграо хиљадама километара далеко од Београда. Ипак, о тако заслужном човјеку за изградњу „Српске куће“, манастира и цркава, пријатељу власти у Београду и опозиције у Црној Гори, као што је Давидовић, Вучић већ три месеца ћути. Дакле, не улазећи у биће кривичног дела, јер то је посао МУП-а, може се закључити следеће. Неуобичајено ћутање Вучића поводом атентата на Даку показује да је утицај црногорског режима на власти у Београду и даље веома јак, у послваном, политичком и сваком другом смислу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!