Прочитај ми чланак

МИНХЕН Пријава полицији: Прекинута литургија у српској цркви због броја верника

0

Полиција је саопштила да је неименовани грађанин приметио да у цркву улази јако пуно људи, због чега је то пријавио полицији

Полиција је у недељу ујутро у српској цркви у Минхену прекинула литургију на којој се окупило 130 верника, а као разлог за полицијску интервенцију наводи се то што је било превише верника у затвореном простору.

Извор: Гугл мапе

Вест су пренели бројни медији, од „Шпигла“ преко „Билда“ до локалних новина, и наводи се да је проблем са литургијом био тај што је у цркви у четврти Нуперлах у Минхену, због величине простора, број људи који се у актуелним епидемиолошким околностима може да се окупи – 60.

Полиција је саопштила да је неименовани грађанин приметио да у цркву улази јако пуно људи, због чега је то пријавио полицији. Извештај даље наводи да је полиција, ушавши у цркву, затекла вернике који су редом носили заштитне маске, али нису држали и прописани размак.

Полиција је интервенисала тако што је вишку верника, око 70, наредила да напусте цркву, Храм Св. Јована Владимира у улици Пацбрунер 49, након чега су полицајци, наводи се, написали одговарајуће пријаве због кршења Закона о заштити од заразе.

Немачки медији преносе изјаву полицијског портпарола да су богослужења допуштена упркос пандемији ковида-19, али само уз придржавање мера:

„Хигијенска правила морају да се поштују и не сме бити окупљено више људи од предвиђеног“.