Прочитај ми чланак

МИЛОШ ОБИЛИЋ И МАРКО КРАЉЕВИЋ СУ БОШЊАЦИ! Скандалозне тврдње политичара…

0

Есад Рахић, један од оснивача Странке демократске акције у Санџаку и професор историје из Новог Пазара, иначе потпредседник Бошњачког националног вијећа (БНВ), објавио је скандалозан текст у којем се бави "стварним" пореклом Марка Краљевића (Марко Мрњавчевић) и Милоша Обилића, јунака из српске традиције.

Позивајући се на османског историчара, као и на неке алтернативне изворе, овај професор историје (?) пише неку сасвим нову историју, својатајући и Милоша Обилића, који није историјска личност, него епски јунак, али и целу династију Мрњавчевића, претварајући их у „Бошњаке“.

Преносимо текст који је он написао:

„Османски хисторичар Нешри (тур. Неşри; друга пол. XВ вијека – умро 1520) говори да је витез који је убио султана Мурата током Косовске битке 28. јуна 1389. године, био на лијевом крилу кршћанске војске, а на том крилу је била босанска војска којом је командовао босански велики војвода Влатко Вуковић, који је годину дана раније, односно 27. августа 1388. године побиједио османску војску у бици код Билеће.

У дубровачким изворима се 1413. године помиње презиме Кобилачић, породица из околине Требиња. Милош је дошао на Косово поље 28. јуна 1389. године као бошњачки витез, под командом најбољег војсковође босанског краља Стјепана Твртка И Котроманића (1353-1391) – Влатка Вуковћа. И данас у Херцеговини, постоје породице са презименом Кобилић. Оригинално презиме Кобилић, је промјењено у неправилно Обилић тек у XIII вијеку.

Босански краљ Твртко И није послао босанску војску на Косово поље из солидарности, већ је то учинио јер је себе сматрао за легитимног, не само босанског већ и српског краља, што је нагласио и у својој титули. Наиме, након нестанка са хисторијске сцене династије Немањић, једини легитимни насљедник ове династије по женској линији, био је краљ Твртко, јер је његова бијача била ћерка краља Драгутина Немањића. Лазар Хребељановић се није усуђивао да поред живог и много јачег и легитимнијег краља Твртка Првог узима титулу српског краља, већ је носио скромну титулу кнез. Лазар у себи није имао ни трунке немањићке крви, па нити легитимитет да буде српски краљ.

Највећи дио извора говори да је Милош Кобилић родом из мјеста Тјентишта код Новог Пазара. Данас знамо за Тјентиште у близини Фоче, опет Херцеговина. Неки извори кажу (Герасимов летопис) да је родом из села Обилова код Тјентишта, испод Пештера, између Новог Пазара и Сјенице.

Према Мавру Орбину Мрњавчевићи воде поријекло од бошњачког властелина Мрњаве или Мрње из Ливна, који се затим преселио код Благаја на Неретви.

Одатле га је цар Душан позвао к себи на српски двор. Његови су синови краљ Вукашин и деспот Јован Угљеша, а његов унук је Краљевић Марко.

Док Бошњаци по обичају стоје по страни, бојажљиво и неутрално, други народи, уз много мање ваљаних аргумената, отимају и присвајају за себе, најзначајније личности и породице, које су очигледно бошњачког поријекла.“