Прочитај ми чланак

МИЛО: Salto morale – од просрпског премијера и „товариша“ до марионете глобалиста

0

„Ко државу опљачка, достојан је славе, а ко на ситно краде, остане без главе.“ (Ђовани Касти (Giovanni Battista Casti), 1724-1803), италијански књижевник)

„Да бисте отишли веома високо, морате ићи веома ниско.“ (Џорџ Севил (George Savile, lord Halifax), 1633-1695, енглески државник, политичар и писац)

„Тиранина не уздижу његове личне заслуге, већ понизни људи који га окружују.“ (Шарл Монтескје (Charles-Louis …de Montesquieu, 1689-1755, француски политички филозоф)

„За тиранина…разумно је све што је профитабилно.“ (Тукидид, око 460-око 400. прије нове ере, старогрчки историчар)

„Коначан резултат Премијерове лиге: Напредак : 0 – Будућност: 0. (Братислав Костадинов, 1975, сатиричар и економиста)

Као политички конвертит – превртач и карактерни акробата који се „мијења као Мјесец“ (Цицерон), Мило Ђукановић је, за готово три и по деценије, прешао пут од про-Србина, поштоваоца Српске православне цркве (СПЦ) (који је љубио руку блаженопочившег митрополита Амфилохија) и Русије, до србофоба, богоборца и русофоба.

Покраденим референдумом о независности, признањем лажне државе Republika e Kosovës, неуставним приступањем Црне Горе злочиначком, терористичком и окупаторском NATO пакту, покушајем отимања имовине епархија СПЦ у Црној Гори, те увођењем санкција Русији – нашој тровјековној искреној савезници и заштитници (Црна Гора је, чак, стављена на листу руских непријатеља?!), Ђукановић је, дај Боже привремено, „ишчупао“ Црну Гору из њеног природног српско – руско – православног станишта.

Пљачкашком приватизацијом и правно – економским наметањем (нео)либералних „вриједности“ Запада, друштвено богатство Црне Горе прелило се у џепове чланова тзв. Прве фамилије и његових  кумова, рођака и пријатеља. Шверцом дувана, а потом и дроге, Црну Гору је претворио у „Тобаконегро“ и „Нарконегро“.

Дугогодишњим, непрекидним говором мржње Ђукановић опасно нарушава стабилност и грађански мир у Црној Гори.

Дубина његовог моралног суноврата најбоље се може сагледати  из његових јавних изјава:  

1)“Подгоричка скупштина је важан датум у нашој историји, јер је тада коначно реализована вјековна жеља јужнословенских народа за формирање заједничке државе.“ (Дневни лист „Побједа“, 21.11.1989.)

2) „Бестидно је, а на срећу се показало и бесплодно било дугогодишње плашење црногорског народа потенцијалном великосрпском хегемонијом као негатором црногорске нације и државе. На таквим, рекао бих – болесним халуцинацијама у доброј мјери се тражио, а све до скора и налазио начин за одржавање на власти и скретање народне и политичке пажње на себе.“ (1989.године; ИН4С портал, 05.11.2018.)

3) „На Косову је нападнута Југославија. Косово је бедем српског и црногорског народа, који не може пасти док је нас и покољења наших потомака. Небројено пута смо рекли: Косово се мора бранити свим средствима…“ (13. јул, 1990.Андријевица)

4) „Црногорци су поносни на српско поријекло и црногорску државност, на славну државност српскога народа. Зато и вјерујемо у заједничку будућност и просперитет.“ (ТВ „Политика“, 29.08.1990.)

5) „Што се тиче страха од Србије, тиме покушава манипулисати један број људи насљедника фашисоидне политике Секуле Дрљевића и Савића Марковића Штедимлије, политике разбратимљавања са српским народом…У својој заслијепљености мржњом они измишљају етногенетске теорије о томе да смо из мале Азије, причају како је наше писмо латинично и вјера нам католичка…И то све с намјером да докажу своју аутохтоност и посебност у односу на Србе…Наглашена брига за Црну Гору је само димна завјеса иза које се крије мржња према увијек „потенцијалном окупатору“ – српском народу. Од свега највише мрзим четнике, усташе и стопроцентне Црногорце!“ (Недељник НИН, 1990.године; Борба портал, 31.05.2020.)

6) „Не може се махати гранчицама мира док се српски народ коље, масакрира, силује, док им се пале куће и уништавају имања само зато што су Срби. Рат се не добија дезертерством, већ мобилизацијом…Шах сам омрзнуо од њих и њиховог подаништва шаховници и младој демократији типа калашњиков…Наметнути рат ћемо добити, баш као што смо све такве противнике побјеђивали током цијеле наше историје…Надам се да ће се… границе са Хрватском повући праведније и логичније, него што су то урадили приучени бољшевички картографи, чији је изгледа једини циљ био да над Црном Гором и дијелом Боке буде хрватско старатељство…“ (1991, ИН4С портал)

7) „Наметнути рат ћемо добити, баш као што смо такве противнике побјеђивали током цијеле историје. Овога пута ћемо завршити заједнички живот са њима (Хрватима) и раскинути све контакте, надам се за сва времена…Поход на Дубровник је сврсисходан и свако супротно становиште је издајничко…“ (О дубровачкој војној операцији, 1991; Дневни лист „Дан“, 12.03.2010.)

8) „Они који мисле да је унијаћење Црне Горе могуће, нека се добро замисле, јер сви овдје добро знамо гдје је граница унијатима.“ (О католичанству, 1991; Исто)

9) „(Ђукановић) је новинарима изнио да Црна Гора има све претпоставке да буде самостална држава, али сматра да би то било и антицивилизацијски и антиевропски.“ (Дневни лист „Побједа“, 13.07.1991.)

10) „Мора се искључити солуција за коју се залажу албански екстремисти око установљења Косова као независне државе…(23.април 1998; „Borba portal“,8.фебруар 2023.)

11) „Милошевић је нешто најбоље што се могло десити Југославији у овом тренутку, када повампирене фашистичке снаге у Хрватској и Словенији покушавају да униште све што је створено од 1945.године до сада. Поносан сам да у овом историјском тренутку могу да будем раме уз раме с њим у одбрани тековина револуције.“ (1992, Дневни лист „Vijesti“, децембар 2010.)

12) „…усташе поново као 1941.године крваве своје каме на немоћним српским цивилима.“ (Исто)

13) „…Доста је српски народ робовао братству и јединству, авнојевској, Титовој Југославији…“ (1993, Дневни лист „Vijesti“, децембар 2010.)

14) „…Црна Гора се и отвореног срца опредијелила за заједнички живот у заједничкој држави са Србијом.“ (мај 1998. Исто)

15) „Ову прилику желим, да искористим да у своје име и у име грађана Црне Горе…упутим искрено жаљење свим грађанима Републике Хрватске, посебно Дубровника и Дубровачко-неретванске жупаније, за сву бол, сва страдања и све материјалне губитке које им је нанио било који представник Црне Горе у саставу ЈНА у тим трагичним догађајима.“ (јун 2000, Исто)

16) „Сукоб између Црне Горе и Србије није почео са Милошевићем, него са присаједињењем Црне Горе Србији, 1918.године.“ (2001, Исто)

17) „Понашају се таман као шакали.“ (О опозицији, 2002)

18) „Ја разумијем лоповску психологију“?! (Дневни лист „Дан“, 19.12.2003.)

19) „…Морам признати да нијесам присталица дугог задржавања у политици…“?! (новембар 2003.године)

20) „ЈНА је имала једну дефинитивно нечасну улогу и у Хрватској и у Босни…“ (март 2005.године)

21) „Не вјерујем да мој брат спада у најбогатије људе у Црној Гори. У нашој породици постоји култура да се једни другима не мијешамо у посао.“ (Недељник НИН. 12.01.2006.)

22) „Потребно је што више црногорске дјеце слати на школовање у Београд, јер када се врате биће спремни да убију и своју рођену мајку?!“ („Цитат“ непостојеће реченице у „Начертанију“ Илије Гарашанина; дневни лист „Дан“,18.јул 2007.)

23) „Не желим и не треба ми нови посао, али бих се жртвовао за опште добро.“ (О могућности повратка на чело Владе; недјељник „Monitor“, 25.01.2008,)

24) „…премијер (Мило Ђукановић, у интервјуу „Побједи“, од 20.05.) предлаже кућни надзор неистомишљеника: – Некима ће, како вријеме одмиче, све мање требати власт, а све више појачана породична пажња не би ли бар остали подношљиво агресивни у свом радном и животном окружењу.“ (Недјељник „Мonitor“, 22.05.2009.)

25) „Он (Ђукановић) је поновио оштре критике и нападе на рачун независних медија у Црној Гори, помињући „медијску мафију“, називајући независни дневник „Vijesti“ „монструмом“, а његове осниваче људима са „галопирајућом упалом мозга“, који су умислили да им све може бити…“ (Дневни лист „Vijesti“, 28.04.2012.)

26) „Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић јуче је у Даниловграду…Србе назвао националном мањином и изјавио да српски језик и тробојка никада не могу бити равноправни са црногорским језиком и црногорским обиљежјима, јер би то било обесмишљавање националне политике владајуће коалиције (ДПС-а и СДП-а) која последњих година инсистира на црногорском националном идентитету…“ (Дневни лист „Дан“, 30.09.2012.)

27) „Једна (од јавно изговорених неистина Мила Ђукановића) се догодила и у његовом својству историчара. У ауторском тексту за агенцију „Sensi“…(он) је 2000. цитирао и наводни пасус из „Начертанија“ који у његовој верзији гласи: „Србија треба да стипендира што већи број црногорских младића и да од њих створи јаничаре, који би, ако треба, заклали и своју рођену мајку.“?! Ове ријечи не постоје у Гарашаниновом „Начертанију“…“ (Дневни лист „Дан“, 18.10.2012.)

28) „Након Мојковца смо изгубили државу и нестали са мапе свијета, а након Дубровника угрозили смо неке темељне елементе црногорског друштва…“ (У Скупштини ЦГ; дневни лист „Политика“, 02.06.2016.)

29) „…Што се тиче Дубровника 1991. Ђукановић је…пре петнаестак година у емисији „Недјељом у два“ на ХРТ-у, када је (водитељ) Станковић затражио од њега извињење због Дубровника, дословно саопштио „да је Хрватска 1991. свјесно ушла у сукоб са тада војнички јачим противником“. О угрожавању „неких темељних елемената црногорског друштва“ тада ни речи…“ (Дневни лист „Политика“, 02.06.2016.)

30) „Људи из најнижих слојева на Балкану су плијен за руску пропаганду…(Радио телевизија Републике Српске (РТРС) – Телетекст, 17.07.2016.)

31) „…Мило Ђукановић позвао је Европску унију да заустави руски „деструктивни“ утицај на Балкану након што је Црна Гора, како каже, спријечила покушај Русије „да свргне његову прозападну владу“. Он је у интервјуу за Асошијетед прес (АП) казао да Москва „води неку врсту рата против Европе“ и „пријети самом постојању ЕУ“. (Агенција „Танјуг“ – дневни лист „Политика“, 15.03.2017.)

32) „…ово више није Црна Гора која ће, умјесто за својим, ићи за интересима Србије и Русије.“ (Дневни лист „Политика“,12.децемар 2017.)

33) „…(Са Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом) сам…годинама имао односе знатно ближе од официјелних.“ (Исто)

34) „…какав год национални или вјерски идентитет имали, Срби у Црној Гори не могу бити третирани као (српска) дијаспора , и то не зато што су већина њих Срби постали у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори.“ (Исто)

35) „Криминал се обахатио!“ (ИН4С портал, 19.05.2018.)

36) „Бранићемо европски систем вриједности који Русија, својим понашањем, покушава да уруши.“ (Дневни лист „Слобода“, 05.06.2018.)

37) „…СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и…остаје ударна песница онога што желе идеолози велике Србије и империјалне Русије на Балкану…“ (Дневни лист „Дан“, 14.09.2018.)

38) „…не мислим да Црна Гора треба да слиједи руски империјализам, ни великосрпски национализам, ни агресивно светосавље које поништава црногорски вјерски и национални идентитет.“ (Дневни лист „Дан“, 20.10.2018,)

39) „Промијенили смо менталитет Црногораца и због тога смо тако лако ушли у NАТО.“ (Интервју париском листи „Фигаро“; дневни лист „Дан“,4.децембар 2018.)

40) „…стабилност (Црне Горе) је…под ударом управо Српске православне цркве која на извјестан начин жели да задржи позицију темпиране бомбе у темељима државе Црне Горе…“ (На Изборној конференцији ДПС_а, у Подгорици; дневни лист „Дан“, 30.06.2019.)

41) „Црногорски предсједник Мило Ђукановић саопштио је…у емисији „Živa istina“ на јавном сервису (РТ ЦГ)…: „…Заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да…крене у операцију обнове Црногорске православне цркве…Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву…Српска православна црква се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије…бруталним рушењем правног система Црне Горе и мијешањем у оно што су стратешка опредјељења државне политике Црне Горе…Свако.. ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради или ће бити преступник. Преступници могу бити…и у мантијама и завршиће у затворским униформама, јер је то суштина преступника…“ (ИН4С портал, 12.07.2019.)

42) „…Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета (односи се на учеснике величанствених литија широм Црне Горе, 2020.године – М.Г.)…“ (Дневни лист „Политика“,02.02.2020.)

43) „…у Црној Гори (би) требало да постоји аутономна православна црква…под контролом државе…(Интервју агенцији „Франс прес“; пренио ИН4С портал, 14.02.2020.)

44) „Ако треба и присуством да потврдим да је било геноцида у Сребреници – долазим! (Гостовање на сарајевској ТВ „Fejs“, 23.02.2020.)

45) „…Обновили смо државу, вријеме је да обновимо и (самосталну црногорску) цркву…Преостаје им (СПЦ) да буду црква националних Срба у Црној Гори, али тада ћемо морати створити и цркву националних Црногораца…потрудићемо се да се развије инфраструктура и да се државном дипломатијом допринесе канонском признању те цркве и њеној аутокефалности…“ (ИН4С портал, 18.05.2020.)

46) „Бранићемо Црну Гору свим средствима…и из шуме…откуд Црној Гори десет вјекова државности, тако што није брањена у Парламенту, него оружјем у шуми…(Изјава за сарајевску ТВ „Fejs“, 18.09.2020.)

47) „СПЦ у континуитету покушава да потре државни и национални и културни идентитет Црне Горе да би заправо посрбила Црну Гору…јасно је потпуно да је ударна песница такве политике у име великосрпског национализма и руских националних интереса на Балкану била СПЦ…свештеници СПЦ су дјеловали и даље дјелују у складу с тим националистичким интересима за идентитетско потирање Црне Горе…“ (Емисија „Pressing“, TV N1, 01.10.2020.)

48) „Очекујем да Никшићани (на локалним изборима, 14.03.2021.године)…презру полусвијет који им, заклоњен Црквом, нуди новац да би служили интересима рушитеља Црне Горе…СПЦ је у континуитету инструмент великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану…и умјесто да су (Срби) научили лекцију да не понављају грешке које су починили на другим просторима, они опет слуђују народ у Црној Гори и покушавају да их окрену против властите државе Црне Горе…У Никшићу се (Срби и власти Србије) спремају на „Косовски бој…“ (05.02.2021.)

49) „…шта ће премијер Црне Горе с пола Владе на сахрани једног од најотворенијих непријатеља његове државе и црногорског народа (владике Атанасија Јевтића), познатог по фашизоидним ставовима…“ (12.03.2021.)

50) „Они који су били против обнове независности немају морално право да траже сагласност државе Црне Горе да буду њени представници…“ (Дневни лист „Vijesti“, 19.05.2021.)

51) „Београд служи као центар за дисциплиновање региона. Жели се ставити омча око врата Црној Гори да би се могла притегнути кад би се то показало опортуним. (На конференцији за медије, на Цетињу; „Видовдан портал“,20.мај 2021.)

52) „Као одговоран и поуздан савезник, Црна Гора и припадници њених оружаних снага су поносно на допринос који су пружали стабилности Авганистана…“ (Pogled portal, 17.08.2021.)

53) „Oни (власти Србије)…би и Црну Гору без Црногораца…Устоличење Јоаникија, митрополита десантно-хеликоптерског Цркве Србије, једна је у вишегодишњем низу епизода обновљене офанзиве великосрпског национализма на Црну Гору…насилнички великосрпски национализам (дјелује преко) Цркве Србије, квазивјерске заједнице одговорне за већину злочина…од 90-тих година до данас…истовремено (се) спроводи платформа хибридног рата Русије против Европе и НАТО на западном Балкану…(митрополит) Јоаникије…издајник други у нашој историји са тим именом…Црква Србије није субјект већ инструмент, квазивјерска заједница…ретроградна клерофашистичка менажерија, (а Митрополија црногорско-приморска) клеронационалистичка српска митрополија на Цетињу…“ (Интервју за загребачки „Jutarnji list“, 11.09.2021.)

54) „Великосрпски национализам поново је насрнуо на Црну Гору…Руска деструктивна политика се веома размахала према западном Балкану…Национални Црногорци морају данас да улазе у храмове, гдје се третирају као непостојећи људи, а све то јер немају своју цркву…“ (У емисији „Hej Sloveni“, „Gradske TV, у Подгорици, 06.11.2021.)

55) „Упис Цетињског манастира као власништво Митрополије црногорско-приморске је…још један покушај узурпације црногорског културно-историјског и сакралног насљеђа, с јасним политичким циљем – да се изврши србизација Црне Горе…“ (Интервју за Hrvatsku radio televiziju (HRT), 23.12.2021.)

56) „ …(Aлександар Вучић) по истој формули, попут… Слободана Милошевића, покушава да се представи као фактор регионалне сарадње, а у ствари руши сувереност сусједних држава и стабилност региона. Он је, по истој формули као Милошевић, исконструисао да су Срби у региону угрожени, да је позван да штити права Срба у сусједним државама, почев од Црне Горе, угрожавајући њену сувереност и угрожавајући стабилност Балкана…“ (У интервјуу за албанску TV MCN, „Borba portal“, 02.03.2022.)

57) „Српска православна црква је продужена рука Руске православне Цркве, која је инструмент руске освајачке политике у Европи…“ (На Радију ЦГ, 17.03.2022.)

58) „…Западни Балкан је у опасности, од малигног утицаја Москве…(„Borba portal“,25.maj 2022.)

59) „…и СПЦ и Руска православна црква су само алати или инструменти и рукама Путинове политике. (Интервју за „The Jerusalem Post“; ИН4С портал,2.септембар 2022.)

60) „Српска православна црква није никаква вјерска организација, већ је ријеч о криминализованој и паравојној структури, која је заклоњена вјером људи у Бога. Она, злоупотребљавајући њихова чиста увјерења, служи најмрачнијим идеологијама садашњице. Оно што данас ради Кремљ, кроз ревизију историје и повратак доба Хладног рата…уз изазивање криза, па и на Балкану, отварајући великосрпском национализму илузију да ће вратити Косово, а приде да добије и Црну Гору, Русија тиме данас прави озбиљан хаос. И то уз помоћ имплементационих агенција каква је СПЦ. Зато је СПЦ далеко од вјерске организације…“ (Интервју „Gradskoj TV“, у Подгорици; 5.септембар 2022.)

61) „Руским хибридним дјеловањем, током више година, на западном Балкану прилично (је) девастиран систем вриједности…(на састанку Европске политичке заједнице, у Прагу; ИН4С портал, 7.октобар 2022.)

62) Русија је развила двије „озбиљне базе деструкције – Србију и Републику Српске…“ (Балкански интеграциони форум; „Видовдан инфо“,23.новембар 2022.)

63) „…Црна Гора и ЕУ су пропустиле да увиде да је СПЦ најопаснији механизам на овом простору…Идеја повратка Косова у састав Србије је немогућа историјска ревизија. Косово је независно, 1999.године, на простору СР Југославије покушан је геноцид…Тадашња неразумна политика Србије довела је до уласка у рат и губитка тог рата…(на панел дискусији „Развој дешавања на западном Балкану: Изазови миру и стабилности у свијетлу регионалне и глобалне кризе“, у организацији „Европског покрета у Црној Гори“; ИН4С портал,8.фебруар 2023.)

64) „…Црна Гора…је, иначе, дуже времена под снажним упливом тзв. меке моћи Русије и њених експозитура хибридног дјеловања у земљи и на западном Балкану…Континуирана руска хибридна дјеловања, којима смо бесомучно изложени, подстичу ретроградне политике, шире говор мржње и продукују подјеле у Црној Гори, као и у другим балканским друштвима. (на 52.сједници Савјета за људска права УН, у Женеви; ИН4С портал,27.фебруар 2023.)

65) „Они (предсједнички противкандидати) још нијесу прескочили основно питање, а то је – да ли се у Сребреници догодио геноцид. Они тврде да није. А ја тврдим да свако ко није рашчистио то питање – од њега се треба добро пазити. Кад би се указале сличне прилике, тај би поновио геноцид…“ (на предизборном скупу у Рожајама; Novosti online,2.март 2023.)

66) „Ово је вријеме у којем политичком сценом дефилују шарлатани, неозбиљни људи, маргиналци…Нажалост, дуго времена је на Балкану перцепција политике била способност манипулисања и способност обмане људи. Никада то није карактерисало нашу политику, никада?!“ (на предизборној трибини у Даниловграду; „Borba portal“,5.март 2023.)

А шта су други говорили о Ђукановићу?

1)У заједничкој изјави за „Њујорк тајмс“, од 8.маја 1999.године (New York Times, Opinion After The War In Serbia Is Over Milo Djukanovic And Zoran Djindjic, may 8,1999) они су позвали NATO  да настави бомбардовање СРЈ, све док Слободан Милошевић не падне с власти?! У тој изјави се, између осталог, каже:

„…If the war ends with a signature on a peace agreement and the same leadership in power, with Slobodan Milosevic at the helm, the tragedy and violence will continue…“

Или, у преводу:

1)„…Ако се рат заврши потписивањем мировног споразума и са истом влашћу, са Слободаном Милошевићем за кормилом, трагедија и насиље ће се наставити…“?!

2) “Актуелни црногорски предсједник Мило Ђукановић тражио је да НАТО бомбардује поједине објекте у Црној Гори. То се наводи у документима на сајту предсједничке библиотеке и Музеја бившег америчког предсједника Била Клинтона…по свједочењу Клинтона и Жака Ширака, датом BBC-у, Ђукановић (је) сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“, међу којима је и Мурина.

У филму BBC-a „Пад Милошевића“, Клинтон је казао да је бомбардовање локација у Црној Гори, међу којима је и Мурина, тражио директно Ђукановић…у 1999.години, Владу ЦГ (САД су) помогле са 55 милиона долара.“ (ИН4С портал, 05.09.2018.)

3) „Амерички дипломата Ричард Холбрук открио је мрачну тајну црногорског предсједника Мила Ђукановића, да је помагао НАТО пакту током рата на Косову и Метохији 1999.године!

 „Холбрук је у ауторском тексту, који је објављен у „Њујорк тајмсу“, још 10.априла 2001.године…изнио шокантну чињеницу у вези са Ђукановићевим ангажовањем током НАТО агресије…Према његовим ријечима, црногорски лидер се „храбро супротставио Слободану Милошевићу и помогао НАТО-у…у огромној мјери током рата на Косову“…(President Milo Djukanovic of Montenegro bravely stood up to president Milosevic during the Kosovo war, helping NATO enormously)…

Стручњаци вјерују да је Ђукановић агресорима достављао обавјештајне податке и да је саботирао одбрамбене акције тадашње СР Југославије.“ (Дневни лист „Информер“, 05.03.2020.)

4) „Штета што Црна гора нема три Мила Ђукановића…једног за предсједника државе, другог за премијера, а трећег…за предсједника Државне заједнице (Србија и Црна Гора)…“ (Миодраг Вуковић, функционер ДПС-а; недјељник „Monitor“, 01.11.2002.)

5) „…У избору за „Страну личност године“, у организацији „Dnevnog avaza“,из Сарајева, награду је добио управо Ђукановић. У редакцијском коментару наводе се и разлози…:

-Ђукановић је са свега 17 година био замјеник команданта Савезне радне акције „Титова шума“, у Титограду. Док је командовао садњом борова по сушном Ћемовском пољу…није ни слутио да ће његова шетња политиком завршити на начин којим се потомци Ђукановића могу стољећима поносити…Међу сиједим и увијек поспаним члановима ЦК СКЈ је изгледао као да је побјегао из каквог студентског дома да се мало угрије, да би подкрај каријере многи европски политичари поред Ђукановића изгледали као какви сиромашни рођаци из унутрашњости…“…(Дневни лист „Дан“, 04.01.2007.)

6) Према писању британског „Independent“-a, из 2010.године, Ђукановић се, са имовином од 10 милиона фунти (око 11,5 милиона USA долара), убраја међу двадесет најбогатијих државника на планети!

7) „Актуелни црногорски предсједник Мило Ђукановић је својевремено, малтене у сузама, молио да у Хагу не свједочи против бившег предсједника СРЈ Слободана Милошевића. То је у својим мемоарима открила некадашња главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте. Ђукановићеве молбе су уродиле плодом…(ИН4С портал, 10.06.2018.)

„…Ђукановић ми је плачљивим гласом рекао да би његово свједочење против Милошевића нашкодило његовом политичком угледу у Црној Гори“, (Недјељник „Monitor“, 12.12.2008.; ИН4С портал, 10.06.2018.)

8) „Ако ова наша двометрица никшићка не буде ријешила нека крупна питања, тешко ће се ријешити касније. Јер, он још има харизму. (Проф. др Новак Килибарда, на трибини тзв. Црногорске православне цркве, у Никшићу; дневни лист „Vijesti“, 01.03.2010.)

9) „…Он је вукао тако мудре потезе, он никад није направио оно што би штетило напретку Црне Горе…Он је имао стрпљење, он је имао такт, он је имао визију од које није одступао. Његова улога у развитку Црне Горе је епохална. Црна Гора је постала слободна земља. Постала субјекат. Стала на своје ноге…“ (Бранко Бањевић, предсједник „Matice crnogorske“, Недјељник „Monitor“, 31.12.2010.)

10) „Политичар који је надрастао све из свог времена, рекао бих чак и на овим балканским просторима. Мудар и флексибилан, радан и стручан, човјек од ријечи, цијењен и уважаван и од оних који су га критиковали.“ (Проф. др Дамјан Шећковић, Исто)

11) „Могао би мало љепше да обликује слова.“ (Ђукановићева прва учитељица, Исто)

12) Проф. др Благота Митрић -„Црна Гора је од данас сироче!“ (Поводом Ђукановићевог одласка из политике; Дневни лист „Дан“, 23.12.2010.)  „Не само што му је Бог дао државно-политичку харизму, која је препородила Црну Гору, већ га је и природа обдарила завидним ораторством, феноменалном политичком прагматичношћу и, што не рећи, ријетким изданком праве црногорске мушке љепоте…Ријетки државник који има два органа са словом М – мозак и муда!“ (Недјељник „Monitor“, 31.12.2010.) „Мило је показао да је, у државном смислу, за све црногорске грађане био оно што је Исус био за хришћане…Примусов неспорни државни ауторитет и државничке способности, саздани, између осталог, у чудотворној моћи његове државничке елоквенције…“ („Monitor“, 06.12.2013.)

13) „…Ђукановић је државнички „колаборирао“ са непријатељима Србије у „косовској кризи“…Ђукановић је „дете комунизма“ које постало шверцер и „бизнисмен“…Ти преверници и отпадници црногорски, усташки мрзе Србе…“ (Добрица Ћосић, „У туђем веку“; дневни лист „Дан“, 23.06.2011.)

14) „Зашто је (Барак) Обама почео пријатељство са тако маргиналном фигуром, као Ђукановић, личности која је дубоко укључена у активности као што је шверц и међународну мафијашку организацију, која организује трговину наркотика и оружја и који је своју малу земљу по томе учинио препознатљивом.“ (Доналд Трамп; ИН4С портал, 18.01.2016.)

15) „…Имао сам прилике да чујем запис његовог (Ђукановићевог) разговора са Медлин Олбрајт…Он је скоро на кољенима стајао пред том страшном женом и молио за опрост. Он се у тим разговорима заиста није држао као мушкарац…(Леонид Ивашов, руски генерал-пуковник у пензији; Дневни лист „Дан“, 09.10.2016.)

16) „…Мило, ти си Калигула! Проглашаваш своје коње министрима и амбасадорима!…Окупљаш око себе жене својих функционера. Господар си перверзије и блуда!…Ти си клептоман који све присваја! Ти стида немаш, све сте узели ти, брат и сестра…Ти си људска брука!…Изгубио си се у преварама и лажима.“ (Душко Кнежевић, банкар и бизнисмен; Borba portal,18.април 2019.)

17) „…ниједна политичка фигура у историји није била толико варијабилна и растегљива (као Ђукановић)…“ (Коста Ненезић, ИН4С портал, 11.10.2020.)

18) …када је (Ђукановић – М.Г.) видио да Милошевић неће побиједити, окренуо је поглед на Запад и затражио подршку. У тој улози је био и током кампање бомбардовања СРЈ…Када се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића…почели смо допуштати масовним кријумчарима (дувана – М.Г.) да оперишу из Црне Горе. Ми као Запад окренули смо главу и одлучили да не видимо то кријумчарење. Међу осталима и Италија. Сви су знали шта се догађа, али су то допуштали јер је то доносило новац који је Ђукановићу био потребан против Милошевића…Када су Италијани одлучили да га ипак процесуирају, Ђукановић се окренуо Русима, а када му се отворио нови простор, одрекао се Руса и придружио се NАТО-у…“ (Вилијам Монтгомери, амбасадор САД у СРЈ, у интервју за загребачки „Večernji list“,18,јул 2021.)

19) „Прва банка“ у свом власништву има чак 285 станова и пословних простора?! („Borba portal“,5.март 2023.)