Прочитај ми чланак

МЕДЕЈА која убија децу Србије: Како су таблоиди спремали покољ на Врачару

0

ШТА КАЖЕ НАУКА? Проф. др Нада Торлак пише: “Малолетничка популација је штампаним медијима постала 'захвална' потрошачка група.

У томе лежи део разлога опседнутости ових медија темама о малолетницима и насиљем над њима, као и насиљем које они сами чине. Управо, те теме су најчешће подложне злоупотребама.

Др Владимир Димитријевић

Стога заслужују посебан осврт. Пре свега, с новинарског аспекта, који се због неадекватног и писања о тим темама, али и начином којим тим истим темама дају превелики простор и на тај начин промовишу насиље, правдањем да се то ради у име јавног интереса и са жељом да ти написи буду упозорење и опомена свима. Да ли је заиста нужно објавити шокирајуће фотографије и идентитет жртве да би то било ‘упозорење и опомена свима’?

Ко може утврдити да се исти циљ није могао постићи и без таквих фотографија и без идентитета жртве. Тест професионалне одговорности повремено треба преиспитати и на себи ако се не може доћи до правог одговора на други начин, тако што новинар може искрено да одговори сам себи: да ли би то исто учинио да је реч о његовом детету или детету које му је блиско? (Радојковић, 2004) Друго, у потрази за лаким и брзим објашњењем новинари се често ослањају на стереотипе и пречице у закључивању.

Објављивање имена или других података који могу да укажу на идентитет малолетника, самоубица и других особа које треба заштитити најчешће ‘пролази’ код новинара који ‘борбу за сваког читаоца’ стављају испред људских судбина, породичних прилика и добробити малолетника. Новински ступци пуни су имена, презимена и адреса самоубица, малолетних деликвената, који су очајничким потезима привукли пажњу јавности, иако и они и њихове породице имају законско право на заштиту од оваквог експлоатисања. Тако се све слободније говори и пише о насиљу у породици, трговини децом, педофилији, инцесту и малолетничкој делинквенцији, а новинари све чешће објављују имена или друге податке који могу да укажу на идентитет особа, жртава, које треба заштитити и сакрити од јавности.

Утицај медија на формирање ставова код деце није нимало безначајан (Зграбљић-Ротар, 2005), заправо, медији су на трећем месту као извори учења насиља, одмах иза породице и друштвеног окружења. А деца су од најранијег узраста изложена деловању насиља у медијима. Негативни ефекти медијског насиља су следећи: деца постају толерантнија према насиљу и оно им мање смета. Развијају погрешне ставове о насиљу и губе саосећање према онима који трпе насиље. Почињу да гледају на свет као насилан, плашећи се да ће се наћи у ситуацији да трпе насиље. Све више испољавају асоцијално и насилно понашање, страх и деструктивност“(1). Тако каже наука.

КО ЈЕ КРИВ?

Ко је крив за врачарско недело? Сви смо криви, ко више, ко мање.

Али, да би се нешто овакво десило, потребно је припремити јавност. Један од кључних елеменета припреме зове се ДЕСЕНЗИТИВИЗАЦИЈА, то јест претварање људи у безосећајне зомбије спремне на све. А ширење масовне безосећајности и сејање у лабилне умове лудачких идеја у Србији се, а и другде, обавља помоћу медија.

Тако је, рецимо, кад је у питању порнографија. Слични су механизми разваљивања људског ума и душе. Читам и преписујем: “Др Виктор Клајн, психотерапеут и професор на Јута универзитету у Америци, закључио је после дугогодишњих проучавања да је маструбација на порнографске садржаје широк пут у сексуалне девијације јер се човек саживљава са оним што гледа и о чему фантазира, а порнографски садржаји често обилују разним облицима перверзне сексуалне праксе.

Др Клајн је утврдио четворостепену прогресију код конзумената порнографије:1. Зависност (порнографија омогућава моћну сексуалну стимулацију и ефекат афродизијака коју прати сексуално растерећење, често кроз мастурбацију);2. Ескалација (прековремени зависници траже експлицитније и девијантније садржаје који би их додатно узбудили);3. Десензитивизација (оно што се у почетку сматрало грозним, шокантим и узнемиравајућим, временом постаје уобичајено и прихватљиво); 4. Сексуална примена (повећана тенденција да се примени виђено понашање).“

Тако је то са порнографијом. Али, тако је и са насиљем. Кад се оно преко медија намеће друштву, нестабилне личности вапију – још, још и још! И постају безосећајне и спремне на све.

ШТА ЈЕ УЧИНИЛА МЕДЕЈА  

Медији у Србији ( зна се ко их, бар 90%, уређује ) су србијанска Медеја – убица своје деце. Душица Чукић о њој каже: “Еурипид је Медејин лик преузео из мита. Она је унука бога Хелија, а због љубави према Јасону издала је своје родитеље, убила рођеног брата, одрекла се своје отаџбине, помогла Јасону да дође до златног руна и посредно убила Јасоновог стрица. Целу себе дала је ономе ко ће је издати на најлицемернији начин: Јасон се спрема да се ожени ћерком коринтског краља Креонта, а Медеју и своју децу да протера из Коринта. одлучује се на страховиту одмазду – убиће своју и Јасонову децу и тако га учинити најнесрећнијим. Медеја жртвује своју децу и мртве их ставља на кочије које јој је послао њен деда Хелије. Она чак и не допушта Јасону да их последњи пут загрли и да их сахрани, већ на летећим колима свог деде, изнад уништеног Јасона, доминира над његовом патњом.“

А сад да видимо како је случај на Врачару постао могућ. Кренућемо од изјаве Беополицајца, а затим ћемо прстом показати на МЕДЕЈУ, МЕДИЈСКЕ УБИЦЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ.

ОВАЈ ДЕО ТЕКСТА ЈЕ, НАМЕРНО, ЛАТИНИЦОМ     

 1. Od kako sam 1998. pristupio MUP, ni ja niti niko od zaposlenih na uviđaju, nismo čuli ili videli da se ovako nešto u našoj Strbiji dogodilo, a svakako se nadam da se neće ponoviti – rekao je on. Kazao je da motiv za zločin bilo teško saznati.

– U razgovoru u prisustvu Centra za socijalni rad, dečak je izjavio da je bio ignorisan od strane društva u kojem se nalazio, i da je kroz svoj društveni život bio izopšten od komunikacije i igre na odmoru ili ekskurziji, i da ga je to navelo da kroz svoje misli i radnje učini to – rekao je Milić.

Na pitanje da li je napadač sam napravio četiri molotovljeva koktela koja su pronađena u njegovoj torbi, načelnik PU za Grad Beograd je odgovorio da napadač nije imao nameru da njima nekoga zapali.

– Kako je rekao, želeo je njima da napravi neku vrstu zida ili barijere na ulazu, kako policija ili bilo ko drugi ne bi mogao da uđe unutra i pruži pomoć – naveo je Milić.

Dodao je da je u poslednje vreme primećen porast korišćenja hladnog oružja kod maloljetnika.

– Oni gledaju i razmišljaju kakve povrede i čime da nanesu, mnoga deca to zloupotrebljavaju. Zato smo tražili da se sankcije za njih povećaju za te stvari. Prirodno je da treba da postoji odgovornost – rekao je načelnik beogradske policije.(2)

 1. Veljko Belivuk, Srđan Lalić i Marko Miljković Mesar sa saučesnicima zverski mučili žrtve i sve snimali i fotografisali. Na jednom od snimaka čuje se kako vezanoj i pretučenoj žrtvi uz cerekanje govore: ‘Sad ćemo da te koljemo, sve da snimimo i pošaljemo ti mami! Mama, vidi, koljemo ti sina!’ Neke od žrtava, pre likvidacije, silovali sekirom, drškom metle i šipkom (3)

3.U specijalnoj emisiji na TV Pink objavljene su uznemirujuće, do sada neviđene, fotografije zverskih zločina klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Intervju na TV Pink objasnio je detalje funkcionisanja klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

– Njihov klan je žrtve, dakle kada ubiju čoveka, oni okrenu telo, noževima zasecaju na pojedinim delovima da bi kasnije mogli sekirom da pogode pravo mesto, da lakše pogode, kako bi tranžirali. Fotografije smo objavili na kratko da bi narod video sa kakvim monstrumima smo mi imali posla – rekao je predsednik Vučić.(4)

 1. Ovo su ubice i ološ kakav ne zaslužuje da nikada izađe na slobodu. Ovo što ste videli pokazano je porodicama. Neki su povraćali, odbijali da gledaju, neki su rekli da to nije istina. Ovo što smo pokazali, trudili smo se da pokažemo što manje. Nažalost, ima mnogo više. Sve ovo što vidite, govori ko su ovi ljudi. Inače, ovo su sve navijači Partizana. Svi poklani su navijači Partizana. (5)
 2. Sve fotografije koje su pokazane osumnjičenima pronađene su u kriptovanim telefonima. Tokom hapšenja i pretresa članova klana pronađena su 44 mobilna aparata. Kada su oni otključani i njihov sadržaj poslat na veštačenje, istražitelji su ostali šokirani onim što su pronašli. Prve fotografije obezglavljenog trupa, smrskane glave i tela, koje su posle hapšenja grupe prikazane u javnosti, nisu ništa naspram onoga što je naknadno otkriveno – kaže izvor Kurira. Na desetinama fotografija su samo delovi odsečenih tela – ruke, noge, glave. Otkriveno je tokom veštačenja da neke od slika čak i nisu fotografisane telefonima u kojima su pronađene, već da je reč o slikama koje su im poslate. Postoje čak i slike ekrana drugog telefona, kojim su verovatno napravljene.(6)
 3. Na fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glava… Svaki od tih monstruoznih postupaka je zabeležen posredstvom „Skaja“. Na njihovim telima su noževima urezivane uvredljive reči, poput: „k…c, p…a“… ili ispisivane njihovom krvlju. Koliko je osumnjičena ekipa bila monstruozna, pokazuju i prizori da su žrtvama odsečenu glavu stavljali na donji deo leđa, između nogu i da su tako fotografisani, što je slato drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima.(7)
 4. Mučenja, egzekucije i kasapljenja tela su se dešavali mahom u „štek“ kući u Ritopeku. Tela žrtava sečena su na komade, a potom samlevena u mašini za mlevenje mesa i bacana u Dunav. Belivuk i njegove koljači su jezive snimke mučenja i kasapljenja slali porodicama žrtava, kako bi ih zastrašili i upozorili da ne kontaktiraju sa policijom. Takođe, snimke kasapljenja su preko šifrovane aplikacije Skaj slali i svom šefu Radoju Zviceru, vođi zloglasnog crnogorskog „kavačkog klana“.(8)
 5. Od 60 fotografija, na čak 39 su prizori mučenja i kasapljenja Goksija Veličkovića (17 slika) i Lazara Vukićevića (22 slike), koja su se odigrala tokom krvavog avgusta 2020. godine. Na nekim slikama su Veličković i Vukićević najverovatnije još živi. Njih dvojica su posle smrti kasapljeni sa najvećom pažnjom, a zatim su odsečeni delovi tela „aranžirani“ i slagani na najbizarnije načine, posebno kod Vukićevića, za koga je Belivuk tražio da bude mučen sa „102 odsto“ zalaganja pripadnika klana.(9)
 6. „Vidi lutko, Meksiko usred Beograda hahaha”, pohvalio se Belivuk jednom svom saradniku poslavši mu fotografiju izmasakriranog tela tek ubijenog protivnika, kako se navodi u optužnici. Inače, optuženi je mislio na poznati rukopis meksičkih narko-kartela koji se brutalno obračunavaju sa konkurentima. Iz svega iznetog u optužnici može se napraviti psihološki profil ličnosti Veljka Belivuka.(10)
 7. Kako nam kažu braća iz Crne Gore: „Ovo nijesmo ni u Meksiko viđeli što vi činite tu“ – ponosno je preneo Miljković ostalim članovima klana pohvale posle ubistva Gorana Veličkovića Goksija. (11)
 8. Prema navodima, on je zlostavljan štapom za bilijar, a zlostavljač mu je gurao i bilijarske kugle u analni otvor. Zlostavljanje su posmatrali Belivukovi i Miljkovićevi vojnici sa tribina, a koji su imali dozvolu da ulaze u taj deo stadiona gde se nalazi i restoran. Posebni deo u kome su gospodarili svirepi članovi grupe bio je otvoren samo za odabrane.(12)
 9. S druge strane, jedan mladić koga su zlostavljali, a na kraju i silovali na stadionu Partizana jer su verovali da ih „cinkari“, izbegao je smrt samo zato što su procenili da je suviše beznačajan da bi se toliko trudili oko „dranja“ u Ritopeku. „Dranje“ je bilo šifra za ubistva po principu Ritopek – mašina za mlevenje mesa – bacanje samlevenih ostataka u Dunav.

– Hahaha, isekli bi(smo) i ovoga nego nije vredan posla… Hahaha, pustili smo ga da ne moramo i njega da deremo – napisao je Marko Miljković članovima grupe 10. avgusta 2020. preko aplikacije „Skaj“.(13)

 1. U emisiji “Hit tvit”, u kojoj gostuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, prikazane su večeras ekskluzivne i do sada neviđene fotografije zločina i nasilja kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja.

– Ovo je unakaženo telo, leš bez glave. Ovo su stopala ovog čoveka… Ovo su ubice i ološ kakav ne zaslužuje da nikada izađe na slobodu. Ovo što ste videli pokazano je porodicama. Neki su povraćali, odbijali da gledaju, neki su rekli da to nije istina – rekao je ministar Vulin.(14)

 1. Odsečene glave i stopala, noževi zabodeni u leđa i krv na sve strane… Ipak, fotografija koja je posebno izazvala jezu je ona na kojoj sa još uvek živim, ali krvavim, muškarcem, poziraju Belivuk i kako je Vulin otkrio – njegov vojnik Srđan Lalić. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je kasnije žrtva „zaklana“, ali ono što će mnogima ostati urezano s te fotografije je činjenica da se Belivuk smeši, a Lalić ima kez od uva do uva dok se sprema na dalje zločine.

– Ovo su Belivuk i Lalić, ovaj čovek je još živ, ali zaklaće ga, neće ostati živ – rekao je Vulin dok je opisivao fotografiju.(15)

И? КО ЈЕ КРИВ?

Када су Борислава Пекића питали о томе ко је крив за стање у коме се друштво нашло, он је одговорио: “Чак и кад део кривице несумњиво и неко други сноси, актуелно криви могу бити само они који поседују моћ да ствари измене или поправе. (Моја мајка је слушала знаменитог експерта за нашу несрећу, који је експертом искључиво постао зато што је ту несрећу успешно и на свим пољима усавршавао. Експерт је казао: “Сви смо ми криви». Мајка је рекла: “Богами, ја нисам»). Страх који се у све нас увукао последица је стања у овој земљи,  а за то стање крива је власт. (Није моја мајка).»(16)

Без обзира на све што се десило, у предвиђеним мерама за заустављање зла нема нигде гашења ријалитија и обуздавања таблоидних плаћеника, који трују децу својим садржајима. ГЛАВНО ЈЕ – РАЗОРУЖАТИ СРБИЈУ, СПУСТИТИ КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ДЕЦЕ НА 12 ГОДИНА. 

ЗАБОРАВИТЕ КОСОВО, ВЕЖБЕ СА НАТО ПАКТОМ, БЕДУ И ЈАД У КОЈИМА ЖИВИТЕ, ДОЛАЗАК РИО ТИНТА, ШПРИЦАЊЕ ОТРОВИМА У ДОБА КОРОНЕ, УМИРАЊЕ ОД РАКА ИЗАЗВАНОГ НАТО БОМБАМА 1999. ГОДИНЕ. ТРУЈТЕ, И ДАЉЕ, СВЕ ДАЉЕ, ДЕЦУ И СЕБЕ НАСИЉЕМ И ЛУДИЛОМ, ТАБЛОИДИМА И РИЈАЛИТИЈИМА.

Све то може, и мора.

Само једног не дирајте, најневинијег, најбољег, најмудријег од свих репликаната, Миљеника Вештачке Интелигенције, њега, који се никад није мешао у рад слободних медија – само немој да нам он оде!(17)

УПУТНИЦЕ:

 1. https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/2560-3205/2016/2560-32051608213T.pdf
 2. https://www.alo.rs/hronika/crna-hronika/755341/otkriven-motiv-ubice-sa-vracara-jedna-stvar-ga-je-sprecila-da-do-kraja-realizuje-horor-foto/vest
 3. https://informer.rs/hronika/vesti/623885/fotografije-snimci-belivuk-klan-zrtve
 4. https://informer.rs/hronika/vesti/625175/sadrzaj-uzzenkirujuce-uzas-veljko-belivuk
 5. https://informer.rs/vesti/politika/623591/hit-tvit-verica-bradic-aleksandar-vulin-velja-nevolja-boza-spasic
 6. https://informer.rs/hronika/vesti/623285/ekipa-velje-nevolje-puta-slikala-delove-tela-zrtava-jezivi-detalji-istrage-protiv-klana-belivuk
 7. https://informer.rs/hronika/vesti/626698/veljko-belivuk-marko-miljkovic-optuznica-detalji-kriminal-kavalki-klan-zverstva-likvidacije
 8. https://pink.rs/hronika/339904/evo-ko-ima-sve-snimke-monstruoznih-zlocina-veljine-ekipe-policije-francuske-belgije-i-holandije-pomogle-u-resavanju-zlocina
 9. https://www.blic.rs/vesti/hronika/62-slike-cistog-zla-velje-nevolje-i-marka-mesara-dosli-smo-u-posed-novih-snimaka-i/7ygtj79
 10. https://www.blic.rs/vesti/hronika/od-narcisa-do-sadiste-ovo-je-psiholoski-profil-velje-nevolje-vode-najsvirepijeg-klana/k7b7994
 11. https://www.blic.rs/vesti/hronika/ovo-nijesmo-ni-u-meksiko-vidjeli-sto-vi-cinite-tu-klan-velje-nevolje-je-bio-ponosan/cqfgv7c
 12. https://www.blic.rs/vesti/hronika/veljin-vojnik-silovao-mladica-seksualno-ga-zlostavljao-stapom-za-bilijar-i/bylz8ts
 13. https://www.blic.rs/vesti/hronika/62-slike-cistog-zla-velje-nevolje-i-marka-mesara-dosli-smo-u-posed-novih-snimaka-i/7ygtj79
 14. https://objektiv.rs/vest/732068/uznemirujuce-fotografije-ovo-su-stravicne-slike-zrtava-klana-belivuk-miljkovic-smeju-se-dok-ubijaju/
 15. https://www.alo.rs/hronika/crna-hronika/525423/ovo-je-belivukov-saucesnik-za-sva-zverstva-iz-kuce-strave-su-zasluzni-oni-fotografije-su-sve-otkrile-foto/vest
 16. Борислав Пекић, Златно доба дијалога, Службени гласник 2012, 435
 17. https://www.youtube.com/watch?v=q58IKOsjMmY&ab_channel=Vulinizacija