Прочитај ми чланак

Марко Пејковић: Св. краљ Милутин није био никакав педофил

0

Необразовани атеисти/комунисти/леви либерали/прогресивци, већ дуже време покушавају да нам спочитају колико смо као Црква настрани, јер – тобоже – прослављамо за светитеља човека који је „силовао осмогодишњу византијску принцезу Симониду, повредивши јој материцу и учинивши је тако неплодном“, а коју је оженио када је она имала пет година (три године пре конзумације брака).

Ту тврдњу нису изнели први они, већ један дворски Грк који је био Милутинов савременик – Нићифор Григора. Он је био разјарени мрзитељ Св. Григорија Паламе и атонских исихаста. Чак, био је јаросни заговорник уније са Римом, дакле папин човек у Цариграду. Одатле, не чуди мотив Григоре да на сваки могући начин облати и оцрни лик нашег светог краља који је био један од најгорљивијих противника уније са папом.

Постоји један други дворски Грк тог доба који је био против уније, а који је крајње лепим речима описивао Милутинов однос са Симонидом када је писао да је он њу третирао „не толико као жену већ као императорку“. У питању је био Георгије Пахимер.

И наш светитељ, такође противник сваке уније са Римом и Милутинов савременик и сарадник (Архиепископ Данило II), пише како је Симонида након смрти Милутина (тада већ монахиња), послала златно кандило и платна које ће красити гроб њеног бившег мужа након што је Милутин проглашен за светитеља. То не би радила да га је запамтила као блудну и педофилску звер.

Ово је много јачи начин доказивања да Св. краљ Милутин није био никакав педофил, од оног којег су понудили пре неку годину аустријски византолози који су закључили да би конзумација Милутиновог брака са Симонидом у њеним раним годинама била смртоносна по њу.
Дакле, без обзира на друге личне грехове (које је кајао до смрти), наш Свети краљ је у погледу односа према Симониди чист као суза и нема места било каквом блаћењу његовог лика и дела тим поводом. Нека ово сазнање буде на укрепљење верујућим Србима, а ужас и саблазан необразованим и тупавима урбаним атеистима и богоборцима.