ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ: После папе, следећи би морао бити – Степинац!

0

Папа Фрања је донео одлуку да 2. марта 2020. године буду отворени тајни архиви Ватикана који се односе на период Другог светског рата, када је врховни поглавар био Пије XII, а та вест с правом је изазвала и пажњу домац́е јавности.

Папа Пије је на престолу био од 1939. до 1958. године, а вест о архивис великом пажњом дочекана и у јерусалимском Центру „Симон Визентал“, на чијем челу је чувени ловац на нацисте др Ефраим Зуроф.

На питање „Новости“ да ли очекује да ц́е архиви дати одговор на дилеме Јевреја о улози папе Пија XII током Холокауста, Зуроф каже:

„Надамо се да ц́е постати доступни документи који ц́е нам помоц́и да одговоримо на питања шта је папа Пије XII знао о прогону и убиствима Јевреја током Холокауста, као и када је и од кога добијао информације о страдању Јевреја и шта је с тим информацијама радио. Такође, и које кораке је предузео да помогне Јеврејима. Имајте на уму да током читавог периода Холокауста он никада није посебно помињао судбину Јевреја.“

На питање да ли је, према његовом мишљењу, крајње време да Ватикан обелодани документе којим би се појаснила улога Степинца у страдању Јевреја, Срба и Рома у Јасеновцу и уопште у Другом светском рату, Зуроф не оставља простор за дилему:

„Несумњиво да јесте крајње време!“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!