ЛЕКАР ИЗ КИКИНДЕ који је живу баку прогласио мртвом, дао отказ у Хитној служби

0

Лекар Хитне службе кикиндског Дома здравља Небојша Б. (30) дао је отказ у овој установи и пре истека суспензије која му је изречена јер је 1. августа пацијенткињу И.К. (89) приликом прегледа у њеној кући прогласио мртвом, иако је жена била жива.

Бака је после погрешне дијагнозе живела још четири дана, а преминула је у Општој болници у Кикинди. Лекар је надређенима признао грешку, а унутрашња контрола, која је испитивала овај случај, утврдила је да је погрешио јер приликом прегледа пацијенткиње није користио ни стетоскоп ни ЕКГ апарат, те није правилно поступио приликом утврђивања времена и узрока смрти.

– Лекар је био суспендован на 15 дана, али је сам поднео захтев за раскид уговора о раду и пре истека тог рока. То значи да он више није запослен у овој установи. Претходно је признао своју грешку и схватио да је најбоље да сам оконча овај за све нас тежак случај. Тешко да бисмо могли да пређемо преко овог пропуста, јер се, нажалост, поновио – објаснила је др Биљана Марковић, директорка Дома здравља.

Како смо већ извештавали, лекар је начинио грешку приликом прегледа пацијенткиње у њеној кући, где је Хитна служба дошла по позиву породице, јер је она била у тешком здравственом стању. Када ју је, како тако, прегледао, лекар Небојша Б. је жену прогласио мртвом.

Међутим, када су мало касније у кућу дошли погребници, а родбина их замолила да јој скину накит, бака је дала јасне сигнале да је жива. Поново је позвана Хитна служба и болесну старицу је пребацила у кикиндску Општу болницу, где је жена, на одељењу Неурологије, преминула четири дана касније.

Овај случај шокирао је Кикинђане јер је идентичну грешку пре годину дана начинио још један лекар Хитне службе. У мају прошле године лекар З.К. је баку, која је живела у Геронтолошком центру, прогласио мртвом, али је сутрадан утврђено да је жива, па је пребачена у болницу. Иако тешко болесна она је у Геронтолошом центру живела још десет месеци, а лекар је из Хитне службе пребачен у амбуланту опште праксе.

Лекар Небојша Б. је две године радио у кикиндском Дому здравља. Најпре годину дана у амбуланти у Банатском Великом Селу, а онда исто толико у Хитној служби, као лекар опште праксе. Ово му је било прво запослење.