Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ О НАБАВКАМА: Колико Србију коштају руски мигови?

0

Београд -- Спољна политика Србије је прагматична, где може да се нешто набави може, где не може, идемо код других, каже новинар, аналитичар и посланик Мирослав Лазански.

Како је рекао у Кажипрсту Б92, алтернатива увек има, само је потребно да се пронађу извори.

„Поклонима се у зубе не гледа, ја сам увек за то да се донира ако може. Америка, Русија, Кина, свеједно – ми пара немамо за велике набавке, па онда дај шта даш“, каже Лазански.

Новинар и посланик који је био на листи владајуће коалиције на протеклим изборима каже да ће набавка шест „мигова 29“ из Русије практично представљати поклон вредан осамдесет милиона евра.

„Половни миг 29 кошта од 25 до 28 милиона, а нов око 39 милиона евра. Ми добијамо шест авиона по цени ремонта, а то је вредност само једног половног“, рекао је Лазански.

Како каже, они ће бити ремонтовани у Белорусији и умногоме ће ојачати нашу војску.

„Нико из региона неће имати ескадрилу овог квалитета. Бивше земље Југославије немају авионе овог типа, а Србија и њена војска ће стајати боље и од Мађарске и од Румуније“, каже Лазански.

Такође, говорећи о томе одакле Србија набавља опрему, Лазански је навео да је наша земља и даље под „финим санкцијама САД и НАТО“.

„Годинама смо покушавали да купимо машину за дубљење топовских цеви, али то нико из НАТО земаља није хтео да нам да. Такође, не дају нам да вратимо цивилни радар на Копаонику. Зато ми користимо онај на Бесној кобили, али и за то добијамо упите од Брисела“, каже Лазански.

Колико Србију коштају руски мигови?

Од марта 2017. српска авијација требало би да постане јача за шест мигова 29, који ће бити допремљени из Русије.

Председник Николић каже да је неопходно обнављати ресурсе који су истекли. А обнављању ће помоћи и аранжман с Руском Федерацијом, истиче председник.

Српска војска укупно има четири мига 29. Међутим, један је ван употребе, док животни век од 30 година за три летелице истиче следеће године.

Од Руса набављамо шест мигова 29, међутим када будемо платили такозване трошкове прилагођавања извозу, за шест авиона издвојићемо нешто више до 20 милиона долара, процењују стручњаци.

Да је српска војна опрема застарела свестан је и шеф државе.

„Најбољи начин да се то обнови је да се ради истом технологијом на којима су обучени наши пилоти уз веома повољне аранжмане са Русима. Морамо да се осигурамо, никога не нападамо него се бранимо“, рекао је председник Србије Томислав Николић.

А како ћемо се бранити уз руску подршку још не зна министар одбране. Имаће више детаља у среду, за када је заказана посета премијера Александра Вучића Москви.

„Услови и даља модернизација зависиће од договора с Русима и оно што буде наш председник владе договорио“, изјавио је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Међутим, нема бесплатног ручка, шта ће Руси тражити заузврат? Од тренутка када потпишу уговор већ су на добитку

„Психолошко-пропагандно постижу ефекат јер Срби воле Русе па кад они нешто дају први пут па макар и оно што је тамо повучено из наоружања а они нису дали ништа специјално, већ нешто што им не треба. Добиће и неке новце јер Србија мора да плати експортно прилагођавање, затим ће морати да се плати услуга продужетка животног века – тако да ће се десетине милиона отићи руским фирмама“, наводи војни аналитичар Александар Радић.

Радић сматра и да су на западу свесни тога да Србија мора да контролише свој ваздушни простор, те верује да НАТО неће правити притисак Србији због овакве сарадње с Русијом.