Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: НАТО хоће да заврши оно што су почели бомбардовањем!

0

Челници НАТО пакта организовали су протеклог викенда безбедносни семинар у Приштини, одакле су поручили да је будућност Косова, покрајине коју су отели Србији после злочиначког бомбардовања 1999. године, могућа само у овој војној алијанси!?

© Sputnik/ Александар Милачић

© Sputnik/ Александар Милачић

Паоло Али, потпредседник Парламентарне Скупштине НАТО, која је организовала семинар, рекао је да је скуп у Приштини „историјски јер се први пут одржава у том граду“.

– Косово чека светла будућност у евроатлантским интеграцијама. Србија то мора да прихвати – рекао је Али, провоцирајући власти у Београду „жаљењем“ што се на скупу није појавио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић!?!

Дају им и оружје

Стручни саговорници оцењују да је овај самит унапред осмишљена провокација Запада чије је одржавање темпирано баш у време када кулминирају притисци ЕУ и САД на власт у Београду у вези са увођењем санкција Русији.

И у Влади Србије кажу да се овим НАТО скупом у Приштини само демонстрира одлучност Брисела и Вашингтона да заврше пројекат лажне државе Косово.

– Средином септембра Војни комитет НАТО заседао је у Сплиту и одмах после тога нам је генерал Петр Павел запретио ратом! Сада се, месец дана касније, са НАТО скупа који се одржава на отетој територији државе Србије шаљу нове претње и провокације Београду… Ако ово није притисак на Србију и угрожавање наших националних и државних интереса, онда не знам шта то јесте – рекао је јуче један од министара.

На другој страни, војно-политички аналитичар Мирослав Лазански каже да није нимало изненађен што НАТО пакт жели Косово у свом чланству.

– Независност Косова јесте пројекат НАТО пакта, који је започео злочиначким бомбардовањем. НАТО и данас обучава косовске безбедносне снаге и снабдева их оружјем. Тај семинар у Приштини је само један у низу притисака на Србију, али и на друге земље које нису признале Косово да то ураде – подвлачи Лазански, додајући да ће НАТО помоћи и у плану да Косовске безбедносне снаге себе прогласе за војску.

Уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић каже да ово свакако јесте порука да Косово има заштиту НАТО пакта.

Тачи: Спремни да подигнемо дијалог са Београдом на нови ниво!

– Косово је створено у НАТО лабораторији, а сада нам нуде „евроатлантску будућност“ као компензацију. Проблем је што се Србији та „будућност“ нуди у замену за њену државност, што је исто као кад би вам стргли златан прстен са руке, а онда вам у замену нудили одсецање шаке како би вам прстен мање недостајао. Све то је најава нових притисака на Србију… – упозорава Цвијановић.

Демонстрација силе

Уредник недељника „Печат“ Милорад Вучелић оцењује да НАТО демонстрира силу и нимало не хаје за међународне законе.

– Косово није чланица УН и не може да се третира као независна држава. Ипак, НАТО се понаша као да је Косово држава, а његов функционер најављује отварање преговора о чланству у пакту! Нема дилеме, ово јесте притисак на Србију и покушај дестабилизације региона – закључује Вучелић.