Прочитај ми чланак

КРОЗ ПРОСВЕТУ ПРОМОВИШУ шиптарски сепаратизам и насиље према Србима

0

Siptarima u presevu srpska policija blokirala knjige sa Kosova koje stampaju siptarski separatisti.

Тек ретки случајеви поштовања закона у Србији показују колико се заправо безакоње врши и како власт на суров начин разара државу. Овај пут и кроз образовање коју омогућава ученицима на својој територији, на којој има пуну надлежност, а зна да је садржај инспирисан тероризмом.

„Време“ март, 2012. године, бр. 1205.  

Албанци на Космету у својој верзији историје инсистирају на томе да су увек били одани “западним вредностима”, демократији, слободи, људским правима, миру. Албанска деца на Косову и Метохији се уче да су непријатељ број 1. Срби, односно Југословени, али ће наићи на неповерење према скоро свим суседима које аутори називају “балканским шовинистичким агресорима”.

Наиме, полиција је у Прешеву блокирала камионе са уџбеницима који се штампају при „институцијама“ шиптарских сепаратиста са Косова и Метохије.

Због блокаде 100 хиљада уџбеника припадници шиптарске заједнице на југу Србије почели су да се буне и најављују „реципроцитет“ како то називају немачки медији у Србији, пре свих „Блиц“.

Оно што је посебно занимљиво јесте чињеница да су те уџбенике, иако је неминовност да у њима буде величано оно што је остварено НАТО агресијом, убијањем српских цивила током али и пре бомбардовања од стране шиптарских сепаратиста и терориста, као и злодела која су почињена у деценијама пре као и током окупације Косова и Метохије, одобрило Министарство просвете из Београда – одобрило је као образовно штиво на својој територији!

То што су уџбеници намењени шиптарским ученицима не умањује значај, напротив, битно га увећава.

Већина њихових родитеља били су учесници терористичког покрета који се са Косова и Метохије прелио на југ Србије а под називом „ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца“.

Као деца терориста који су се извукли без икаквих последица, и ничим нису умањили своје сепаратистичке тежње, они су огромна опасност по будућност и мир овог дела Србије а чије се насиље можете подстаћи лажним и обмањујућим садржајем књига које штампају шиптарски сепаратисти са КиМ.

Без обзира што постоје тврдње да су уџбеници штампани „по новом програму и не садрже језик мржње ни идеолошке садржаје“ то је само изјава за јавност.

Presevo, 28. novembara 2013. - Gradjani Preseva s albanskim i kosovskim zastavama obelezili su danas Dan zastave ispred zgrade opstine Presevo, gde je odrzan miting. Dan drzavnosti, nacionalni praznik Albanije - 28. novembar obelezava se na jugu centralne Srbije kao Dan zastave, uz isticanje drzavnog simbola susedne drzave. FOTO TANJUG / NIKOLA DIMITRIJEVIC / nr

Фото: Танјуг – Никола Димитријевић

Праћење шитарских медија на Косову и Метохији, од пре неку годину, показало је да преко 80% садржаја у којима се помињу Срби врви од говора мржње.

„Време“ март, 2012. године, бр. 1205.

„У периоду од 1981. до 1990. 700.000 Албанаца је приведено на информативне разговоре” (што би значило да је сваки дан девет година привођено око 300 људи). А исто тако и “мировна политика коју су Албанци и „ОВК“ следили годинама дали су своје резултате. *** НАТО је предвођен САД бомбардовао војне циљеве…
Србија је била приморана да се преда и повуче. То је била велика победа не само за Косово већ и за цео демократски свет.” “Српски геноцид је почео поново у јесен 1944”, али и “тешко је наћи иједно место на Косову где се није вршио српски терор над албанским становништвом”.

Такође, не постоји ни један шиптарски медиј на КиМ који не промовише мржњу према Србима и да сви они то сматрају објективним извештавањем.

Тако су и ови уџбеници „изузети“ од говора мржње према Србима.

„Блиц“ покушава да додатно подигне панику и одређеном врстом уцене изврши притисак на власти да се такве књиге пропусте и даље поделе.

Овакво извештавање се може сматрати отвореним хушкањем на рат, распиривањем верске и националне мржње као и довођење у опасност живота и имовине грађана Србије.

Наиме, представник шиптарске заједнице са југа Србије Јонуз Муслиу изјавио је раније „Бети“ да се он, иако службеник Владе Србије, обратио сепаратистичкој власти на Косову и Метохији.

Муслиу је затражио да и они блокирају уџбенике српској деци која, за разлику од својих другара са југа Србије, рођена су и живе у ограниченим просторима, најчешће ограђена бодљикавом жицом и чији су животи у сталној опасности иако њихови родитељи никада нису били припадници терористичких нити злочинакчких покрета.

Управо на овоме „Блиц“ базира свој извештај вршећи притисак да се попусти и у српске школе уведе обмањујући садржај о сепаратистчком покрету и деловању а у замену се нуди српским ђацима да дођу до регуларних уџбеника своје државе!

Јонуз Муслиу је своје обраћање сепаратистима образложио недостатком велики број уџбеника у основним школама на албанском језику.

Муслиу, „Блиц“ као и други медији и надлежни у српским државним институцијама заборавили су да напомене, а о чему се тада такође писало опет критички и пристрасно, да су прошле године шиптарски ученици, углавном до 4-тог разреда, добили бесплатне уџбенике од Владе Србије за које је речено да „нема бесплатних уџбеника“ и да ће то вероватно бити исплаћено из буџета Републике Србије.

Чињеница да српски ђаци регуларно уче из уџбеника из прошле године, а да шиптарски то „не могу“ уакзује ипак, на неки други проблем.

„Време“ март, 2012. године, бр. 1205.

Уче и да је Милош Обилић у ствари Милош Кобилић, Шиптар из Дренице, те да треба да буду поносни да је баш њихов, шиптарски јунак убио султана Мурата. Доста очекивано, главни хероји тамошњих уџбеника су и из новије историје – Адем Јашари, терористи „ОВК“, Ибрахим Ругова. Главна борба им је била борба против “српског ропства, терора, шовинизма”, а Срби су спроводили “етничко чишћење, насиље, геноцид…”.

Тај проблем свакако није то што управо у том крају највише домаћинстава дугује електричну енергију ЕПС-у чији се дуг попео на две милијарде динара.

Међутим, они не дугују само рачуне за електричну енергију.

Проблем са уџбеницима је постојао и 2013. године када су заплењени они који су шверцовани са КиМ, њих око 6000 комада.

Тада је без устезања речено да они нису у складу са нашим програмом али да их је полиција одузела јер нису били законски укњижени већ шверцовани.

Из Министарства просвете је потврђено да је на списку неколико десетина одобрених уџбеника на албанском језику.

Већина су издања Завода за уџбенике, али и неколико приватних издавача а да се штампају у Прешеву.

Издавачка кућа „Клет“ на списку има „Математику“ од првог до шестог разреда, „Буквар“ и радну свеску и „Географију“ за пети разред.

– Ми смо све те уџбенике штампали и ове године. Прошлогодишњој генерацији испоручили смо „Букваре“, које нам до данас нико није платио. Годину раније средства је обезбедила Амбасада Албаније – открива Гордана Кнежевић Орлић, директор издавачке куће „Клет“.

Упућени су у то време сугерисали да би шиптарска заједница са југа Србије уџбенике требала да набавља из Албаније а не са Косова и Метохије, чиме унапред стварају проблем, политизују ситуацију и причињавају огромну штету својим ученицима ускраћујући им бразовање.

Упутнице:

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!