Прочитај ми чланак

КРИК: Жандарм Вучковић био шеф Салету Мутавом и крими групи, тужилаштво га штити

0

Високопозиционирани припадник полиције Ненад Вучковић Вучко био је шеф хулиганско-криминалној групи коју је најпре предводио Александар Станковић Сале Мутави, а затим Вељко Беливук, показује низ докумената, видео и аудио-записа до којих су током вишемесечног истраживања дошли новинари КРИК-а.

Вучковић је, према скупљеним доказима, овим криминалцима годинама наређивао, пратио њихове активности, подучавао их како да се односе према припадницима других криминалних група, али је и неколико дана након Станковићевог убиства уништио његове телефоне.

У аудио-запису који КРИК поседује Вучковић тврди да је његова група имала „целу полицију у рукама“, док мноштво других информација показује да су Вучковићеве колеге из полиције и тужиоци знали за његову повезаност са криминалом, али да су то годинама игнорисали.

„Кад сам мислио да смо најмоћнији били, е, у ствари, тад смо већ пали. Све информације, све могуће, имаш целу полицију у рукама, али најслабији си… Најслабији, кад мислиш да си најмоћнији“, истакао је припадник елитне полицијске јединице Жандармерија Ненад Вучковић звани Вучко средином децембра 2018. године обраћајући се окупљеним сарадницима.

Ови сарадници, међутим, нису биле његове колеге из полиције, већ хулигани и криминалци који су обезбеђивали чувени београдски сплав „Фристајлер“, чији је скривени власник, како сам тврди, био управо Вучковић.

Овај полицајац је тако паралелно водио два живота: у једном је био истакнути члан Жандармерије и требало је да се бори против криминала. У другом, тајном, имао је криминалце који су радили за њега.

Међутим, крајем 2018. године, када је Вучковић сазвао овај састанак, његов скривени живот полако се распадао.

Вучковићев главни штих у београдском подземљу, криминалац и шеф хулигана Александар Станковић звани Сале Мутави, убијен је 2016. године. Неко време након тога Вучковић је наставио да ради са Станковићевим наследником Вељком Беливуком, али су им се путеви разишли. Жандарма су почели да напуштају и други сарадници те се екипа полако осипала.

У данима пре овог састанка из 2018, у београдском клубу који су Вучковићеви момци обезбеђивали, догодила се туча и један од њих је добио батине. Пребијени хулиган, Владимир Грек, сматрао је да га је екипа изневерила. Био је пред одлуком да напусти групу.

Управо због тога Вучковић је сазвао екипу. У покушају да Грека приволи да остане да ради са њим, жандарм је решио да до детаља испита шта се све дешавало те вечери и утврди ко је одговоран за тучу.

Састанак је искористио и да сарадницима практично одржи предавање о томе како функционишу ствари у криминалу и да им јасно укаже на грешке које су годинама чинили. Док је говорио, Грек га је тајно снимао, а до тог аудио-снимка дошли су новинари КРИК-а.

Овакав говор о криминалу, ретко кад забележен, открива многе тајне из српског подземља и доноси нове информације о познатим догађајима и односима између група. Осим снимка, новинари КРИК-а су у истраживању Вучковићеве групе дошли и до низа докумената, међу којима су кључни записник са Вучковићевог саслушања поводом убиства његовог пријатеља и сарадника Станковића, као и сведочење ухапшеног криминалца који је тужилаштву открио наводну улогу Вучковића у покушају разбојништва.

Информације које су новинари прикупили откривају не само да је Вучковић годинама предводио групу криминалаца, већ и да су његове колеге из полиције и тужиоци знали за то, али да након тих сазнања ипак ништа нису предузели.

Тако, рецимо, на саслушању у вези са убиством Станковића, Вучковић је колегама из полиције признао да му је убијени криминалац био „један од најбољих другара“, као и да је након убиства уништио његове мобилне телефоне.

„Та два мобилна телефона, били су код мене дан-два и док сам био сам у стану, могу рећи у нервном растројству, бесу, жалости, немоћи, тузи што ми је убијен друг, што га више нема, сломио сам оба телефона и мислим да сам их бацио у контејнер испред моје зграде“, признао је Вучковић.

Упркос томе, тужилац Зоран Бабић, по чијем налогу је Вучковић саслушан, није покренуо истрагу против њега.

Новинари су дошли и до исказа криминалца Милоша Курћубића који је након хапшења због разбојништва 2020. године, у тужилаштву испричао да је „Ненад Вучковић звани ‘Вучко Жандарм’ организовао и смислио” ту криминалну акцију. У овом предмету жандарм је такође остао ван домета истраге.

Вучковић је, како је сам рекао, са својом групом „полицију држао у шаци“, али је ипак константно морао да решава различите проблеме у које је са сарадницима упадао – чује се на снимку до којег је КРИК дошао.

Да би спасао живот сараднику који је нокаутирао Зорана Јакшића, водећег човека клана „Америка“, ступио је у контакт са озлоглашеним убицом овог клана – Жељком Максимовићем Маком. Максимовића Србија тражи већ више од 20 година због убиства полицијског команданта Бошка Бухе.

„Два живота ми треба да успем да (Дарка Ристића) Меду сачувам од клана ’Америка’… да молим Маку да не убију Меду“, рекао је Вучковић на снимку до којег је дошао КРИК.

На снимку се чује и како Вучковић износи до сад непознате детаље о Станковићевој ликвидацији. Жандарм тврди да су до убиства довели Станковићеви исхитрени потези којима се замерио шкаљарском клану – након чега је вођа ове групе Јован Вукотић наложио његову ликвидацију.

Снимак и документа чију садржину КРИК ексклузивно објављује, али и други подаци које су новинари годинама прикупљали – судска и тужилачка документа, полицијске белешке, као и разговори са људима који су упознати са дешавањима у подземљу – откривају нове детаље о улози српске полиције у криминалу, а пре свега Вучковића, који је један од недодирљивих.