Прочитај ми чланак

КОЛУВИЈА повезан с људима из региона: Имао фирму у ХРВАТСКОЈ на адреси политичарке

0

Оптужени нарко-бос Предраг Колувија основао је фирму у Хрватској на адреси стана тамошње политичарке Славице Шијаковић, бивше чланице Градског већа Вуковара и кандидаткиње за градоначелницу тог града, пише Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК.

Шијаковић је била у партији Бранимира Главаша, коме се у Хрватској суди за ратне злочине почињене над српским цивилима током ратова деведесетих, а као чланица Градског већа Вуковара дала је одлучујући глас за одлуку да се у овом граду са уличних и табли на институцијама избаци ћирилица, пише КРИК.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Шијаковић, радница државне финансијске агенција ФИНА, прошле године обратила се Трговачком суду у Хрватској и затражила да се промене подаци у вези са компанијом која је годину дана раније основана на адреси њеног стана.

У питању је фирма чији назив ТХЦ Qуалитy Гроуп наслућује да се бави пословима у вези са производњом или продајом конопље пошто је ТХЦ назив псиохоактивне супстанце која се налази у овим биљкама, пише КРИК.

„Власник фирме, од које је Шијаковић желела да се отклони, је Предраг Колувија који је у новембру 2019. ухапшен, а на његовом имању у Србији полиција је открила велики засад марихуане“, наводе из ове истраживачке редакције.

Како се додаје, суд је удовољио њеном захтеву и подаци компаније су измењени тако да адреса њеног стана од марта ове године више није званично седиште ове фирме. Није познато како су се повезали Шијаковић и Колувија, оптужен за узгајање марихуане.

Колувија је, како пише КРИК, у Србији био близак људима који су радили у безбедносном систему, као и различитим политичарима, а, како се види, његове везе са политичарима досежу и до Хрватске.

Шијаковић (раније Јелинић) је као чланица Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), странке Бранимира Главаша коме се суди за ратне злочине, 2013. године била кандидаткиња за градоначелницу Вуковара и изабрана је за чланицу Градског већа овог града. Након разлаза са ХДССБ-ом на локалним изборима 2017. учествовала је као представница Зелених, а исте године је пред локалне изборе у Винковцима подржала кандидате тренутно владајуће странке у Хрватској – Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). Запослена је у државној агенцији ФИНА, која пружа финансијске и услуге у вези са електронским пословањем и дигитализацијом.

Она није желела да за КРИК говори о везама са Колувијом.

„Не могу ништа коментарисати. Хвала Вам, довиђења”, рекла је на питања новинарке КРИК-а откуд то да он оснује фирму на адреси њеног стана.

Колувија је заједно са држављанином Северне Македоније Гораном Стојановским основао компанију „ТХЦ Qуалитy Гроуп“ на адреси Шијаковићкиног стана 3. октобра 2019. Њих двојица су власници фирме идентичног назива у Северној Македонији, основане годину дана раније, која је добила дозволу Владе Македоније за гајење канабиса у медицинске сврхе, како је БИРН недавно објавио. Део засада индустријске конопље произведене у „Јовањици“ завршио је у овој фирми, пише у оптужници против Колувије и његових сарадника.

Хрватску компанију регистровали су за трговину, производњу и испитивање лекова и пољопривредну производњу, према подацима тамошњег пословног регистра. Власници су у пословној документацији објаснили и да је скраћеница „ТХЦ“ у називу фирме акроним од енглеских речи „труе хеалтх цомпонент“ што значи „стварно здрава компонента“. Фирма, међутим, није имала дозволу за узгајање или трговину канабисом било које врсте у Хрватској, речено је КРИК-у из неколико институција које дају ове дозволе.

Колувијина фирма у Хрватској и даље постоји, али он, пише КРИК, очигледно није успео да развије послове у овој земљи јер је свега месец дана након што ју је основао ухапшен у Србији. Полиција га је зауставила док се аудијем возио од Београда ка Нишу и код њега пронашла фалсификовану полицијску легитимацију, а затим на имању његове компаније „Јовањица“ више од тону и по марихуане. Осим њега оптужена су још деветорица његових сарадника са имања. На лето 2020. српско тужилаштво је спровело наредну акцију хапшења Колувијих сарадника из српске полиције и обавештајних агенција – БИА и ВОА.

Министарство правосуђа Хрватске рекло је КРИК-у да им се Тужилаштво за организовани криминал из Србије није обратило у вези са Колувијом и фирмом коју има у тој земљи.

Веза Колувије и Шијаковић показује да у свету криминала национализам не игра значајну улогу: оптужени нарко-бос за себе истиче да је велики патриота, али је фирму основао у стану десничарски настројене хрватске политичарке.