Прочитај ми чланак

Ко је Петар Панић Пана и какве су његове везе с Вучићем: У све је умешана…

0

На друштвеним мрежама управо се појавио нови снимак како Урош Панић, син Петра Панића, блиског сарадника и кума председника Србије Александра Вучића, дивља аутомобилом, без икакве санкције. Ово није први пут да млади Панић бахато вози и уз то исмева саобраћајце, али то и не чуди ако се узме у обзир да је његов отац Петар Панић и сам гомилу пута био у сукобу са законом. Портал Нова.рс открива све детаље из биографије Панића, који је широј јавности познат као човек с добрим познанствима с људима из врха државе.

Председник Републике Александар Вучић јавно се хвали како има много кумова. Понекад додаје да ни не зна ко су му све кумови, али један од најстаријих, саборац још из радикалских дана, јесте Петар Панић Пана. Иако је Пана много пута био у сукобу са законом и чак робијао, кумови се нису одрекли један другог, што се може видети и по Паниној недодирљивости. Панина моћ штити и његове синове, поготово Уроша, познатог тик токера који своје авантуре из саобраћаја, међу којима су понижавање саобраћајаца, бахата и ризична вожња, редовно качи на ту друштвену мрежу.

Foto: Privatna arhiva

Панића су доводили у везу са сурчинским, а затим и са земунским кланом, а родом и јесте из Земуна. То му није сметало да се оствари у улози „снагатора“ који је решавао уличне проблеме које су водећи људи тадашње Српске радикалне странке имали. Његово решење проблема често укључује и употребу физичке силе која, на сликама вечито насмејаном Пани, није страна.

Статистика је прецизна и неумољива, па тако није тешко пронаћи податке да је против председниковог кума само до 2018. године поднето 13 кривичних пријава због 16 кривичних дела, како је својевремено објављено на сајту КРИК-а. Кривичне пријаве су подношене због насилничког понашања, наношења лаких и тешких повреда, изнуде, недозвољеног држања оружја, саобраћајних несрећа, али пошто је свестран човек, у досијеу се нашла и кривична пријава због недозвољеног археолошког ископавања.

Иако осуђивана особа, то куму Пани не смета да легално поседује оружје и да буде активан ловац и на његовим профилима се могу наћи фотографије њега с пушком како стоји изнад улова с неизбежним, широким осмехом.

Петар Панић је и раније био познат по прекој нарави, а број кривичних дела које је починио сигурно је много већи. Преке нарави био је у стању да пребије човека због места за паркирање или да у саобраћају „чукне“ нечији аутомобил, а кад се тај неко побуни, Пана је то брзо и једноставно решавао, а пошто се све дешавало деведесетих. Био је добро повезан, већина тих његових силеџијских ексцеса пролазила је некажњено.

Каријеру је почео као телохранитељ лидера радикала Војислава Шешеља и доста је вежбао на грађанима. Тад се Панић први пут прочуо у јавности, кад је после једног ТВ дуела претукао адвоката Николу Баровића испред телевизијског студија. Судски поступак је одлаган, после чега је уследила цинична Шешељева изјава да се Баровић „оклизнуо на кору од банане“. Пана је одлагао суђења, добијао је уверења од младог доктора из Ургентног центра Златибора Лончара. Осим суђења, Пана је, из здравствених разлога наравно, одлагао и одлазак на издржавање казне, покушавајући да дође до апсолутне застарелости.

На крају, коначно је заглавио затвор 2007. године, управо због пребијања адвоката Баровића. Осуђен је на осмомесечну казну затвора у Падинској Склели. Током боравка у затвору дошао је у сукоб с другим затвореницима, а пошто није имао тако јаку заштиту, све се завршило лоше по њега. Брутално је пребијен, једва је преживео и остао је без ока.

Када је Александар Вучић прешао у нову, Српску напредну странку, осим много радикала, наследио је и кума Петра Панића Пану. Остаће запамћена њихова заједничка фотографија на једној жутој банани, направљеној на мору или на реци.

Иако већ у годинама, па није могао да буде телохранитељ, Пани су остале неке старе навике.

Занимљиво је да Мара Халабрин, мајка навијача Александра Халабрина (26) за чије убиство се сумњичи кан „врачарци“, каже да је њен син становао у Земуну, у стану који му је изнајмио Петар Панић Пана. Ипак, Панић је рекао да не зна ко је Халабрин.

Да је Пана и даље „газда“ на својој кожи осетио је и власник ауто-перионице у Земуну Дејан Виденовић, који је имао спор с кумом Александра Вучића. Прво је 2022. године Пана паркирао аутомобиле испред перионице, да би онемогућио улаз. Онда је полиција морала да реагује, па су непрописно паркирани аутомобили уклоњени, али је тад неко на перионицу ставио два катанца. Иначе, власник перионице тврдио је да га је Панић рекетирао и да је од њега тражио 6.000 евра.

„Иако је померио кола, тражи да му се спреми 6.000 евра. Забранио нам је да прилазимо локалу, каже да је то сада његово, да можемо да га тужимо за одузимање локала, али да нећемо успети, Каже да неће остати овако, да ће ући на силу и довешће браваре да обију локал“, испричао је својевремено власник локала.

Живописна фигура тај Панић, нема шта. И кум с најмоћнијим човеком у држави, а то објашњава доста.