Ко ће бити Вучићев Света Маровић?

0

Када Вучић крене да тражи жртвеног јарца у сопственом, криминалном окружењу, биће то претпоследњи корак овог режима. Примиче се тај дан, јер експеримент са мрцварењем Мишковића није успео, од покојног Космајца се "више очекивало", а намештање некакве Недимовићеве помоћнице није довољно да покрије опљачкане милијарде.

Круг се полако затвара. Онај што је дошао на власт са обећањем да ће се обрачунати са корупцијом, дозволио је да корупција поједе све, да прогута сваки смисао јавног посла, да постане једини циљ сваке фотеље, макар се она звала министарска, заменичка, директорска или само в.д. У таквом окружењу једино он живи скромно и поштено.

Цео свет Србију оцењује као једну од најкорумпиранијих земаља Европе. Толико смо се навикли на тај израз да просто не знамо ни шта он у пракси значи. Заборавили смо да корупција у својој бити јесте пљачка државне касе, државних фирми и државних фондова. Само пљачкаши нису наоружани и са фантомкама, већ носе фирмирана одела, скупе сатове и возе их црне лимузине.

Заборавили смо и да су корупција и сиромаштво у најдиректнијој вези. Ко је најсиромашнији у региону (а богами и Европи) – Албанија, БиХ, С. Македонија, Србија. Где је највећа корупција – Албанија, БиХ, С. Македонија, Србија. Четорка је та, а редослед је мање битан.

Брутална пљачка државе догађа се свакодневно и на свим нивоима. Јавне набавке су рак рана, на тендирима у 70 одсто случајева појављује се само једна фирма. Сваки посао је пословна или државна тајна, чак и куповина палми, и сваки је „надуван“ и по неколико пута.

Још 2012. процењено ја да Србија годишње због корупције губи милијарду евра. За осам година Вучићеве владавине та цифра је морала само да расте. Ако ја расла по стопи раста зарада или БДП, онда је мало рећи да смо за осам година кроз корупцију опљачкани за 10 милијарди евра.

Имате ли представу колика је то цифра? Нешто мање (за милијарду) од годишњег државног буџета. А може и овако, толиким новцем је могло да се изгради 250.000 јефтиних, државних станова од 80 квадрата са ценом од 500 евра по метру квадратном. То је приближно броју свих запослених у просвети, здравству и полицији (не и у Тужилаштву, њима је прикладнији колективни смештај). То је пет, шест градова величине Ужица, Лесковца, Ваљева…

Где су завршиле толике паре? Па улажу их “мајстори” у некретнине, у акције, земљу, у луксуз, купују по иностранству, а купују се и гласови. Нешто се штекује и за не дај боже.
И сад одједном и председник Србије констатује да је у “Влади било много корупције”“. И то није смео да нам каже у лице, да оде у Ћирилицу или код Оливере, па да дрекне: “Све ћу да их похапсим”, него се преподобио, па преко аустријског “Клајне цајтуга” признаје да његови миљеници черупају државу. И још вели да ће због корупције бити много промена.

Замајава нас, највећи корупционаши ће остати у Влади. Зна он да када први министар, када први члан Председништва СНС буде ухапшен, то ће бити крај ове интересне организације. Коме од њих треба власт без корупције?

Али пред следеће изборе имаћемо представу. Сиротиња раја “види” да је “Вучић добар” и да “ови око њега све покрадоше” и чека жртву. То обредно хапшење “напредњачког Маровића или Санадера” биће изведено пред камерама доктора Жекса, таблоиди ће добити фасцикле са различитим непочинствима дотичне “лопуже”, “лоповчине”, а богами и “издајника” коме је председник веровао. “Аналитичари” ће да товаре само тако.

А то ће бити знак да је и његовој владавини истекао мандат.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!