Како таблоиди вређају вернике

0

Иконе и молитве на насловним странама таблоида воде профанисању вере и поједини верујући људи их схватају као увреду, оценили су гости јутарњем програма “Пробуди се” на ТВ Нова С.

Свештеник Миле Суботић оценио је да су “штампање и хиперпродукција икона један нови феномен” и подсетио да су раније иконе и феске биле привилегија, као и да се водило рачуна о њиховом штампању.

“Страхујем да то није популаризација православља, већ да је то профанисање вере – да се иконе налазиле свуда” истакао је он.

Није необично, како је додао, да постоје молитве за одређене тренутке, али је питање где је тој молитви место и где се изговара.

“Молитва је овде извучена из контекста, јер је она написана је да се чита у цркви, на богослужењу” рекао је поводом најаве да ће на насловној страни једног таблоида бити објављена молитва против короне.

Социолог културе Ђокица Јовановић оценио је да је у питању рекламни кич.

“На овај начин профанише се нешто што је дубоко уверење верујућих људи и представља се на један неукусан начин. То вређа многе верујуће људе и они гледају на то са љутњом. Али ту нема спаса јер је реклама постала начин живота” нагласио је он.

Последњих година, како је навео, имамо пад у свим областима живота, па и у практиковању религије, тако да га ни то не чуди, мада, како је истакао, повређује многе истинске вернике.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!