Прочитај ми чланак

Како се бира патријарх Српске православне цркве

0

Нови патријарх Српске православне цркве биће изабран на Светом Архијерејском Сабору, а према раније установљеним правилима, епископи СПЦ ће тајним гласањем бирати између три понуђена кандидата који претходно добију подршку највећег броја епископа.

Сваки владика на папиру бележи свог кандидата за поглавара СПЦ, након чега се издвајају три имена са највише добијених гласова чланова Сабора. Кандидат за патријарха може да буде искључиво епархијски архијереј, односно владика који управља одређеном епархијом.

ФОТО: СПЦ.рс

Коверте са именима три кандидата за патријарха се стављају у Јеванђеље и служи се молитва са призивом Светог Духа, након чега најстарији игуман у Српској православној цркви из Јеванђеља извлачи коверту са именом новог поглавара, који добија звање архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Након гласања, избор новог патријарха прославља се оглашавањем црквених звона, чиме се верници обавештавају да је изабран нови патријарх.

Док је Србија била монархија, постојало је правило да првог човека СПЦ на балкон Патријаршије изведе краљ, а ту традицију је обновио управо патријарх Иринеј.

До избора новог патријарха, местобјуститељ СПЦ (администратор, односно особа која врши функцију поглавара до избора новог патријарха) биће најстарији митрополит из Синода, што је у овом случају Митрополит дабробосански Христом Јевић.

Као и код сваког гласања, тако и код избора патријарха СПЦ постоје могућност да се епископи међусобно договоре ког ће кандидата да подрже пре избора.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј, преминуо је данас од последица коронавируса. Ову информацију, најпре је објавио председник Србије Александар Вучић на свом Инстаграм профилу, да би потом информацију потврдила и СПЦ на свом званичном сајту.

Патријарх се од се од 4. новембра лечио на ВМЦ (Војномедицинској академији на Карабурми). Иако се најпре чинило да патријархово стање иде ка излечењу, њему је у последња два дана нагло позлило: у последњим сатима борбе са болешћу био је прикључен на респиратор.

У Београд је већ стигао митрополит дабробосански Хризостом Јевић, владика који ће управљати Српском православном црквом, све до избора новог патријарха.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!