Прочитај ми чланак

Како се бира патријарх: Ово су кандидати и процедура гласања

0

До тог момента Синод управља Црквом

Према Уставу СПЦ предвиђено је да се Сабор Српске православне цркве састане ради избора новог патријарха најкасније за три месеца, а за то време ће Свети арахијерејски синод СПЦ, којим председава најстарији члан, управљати црквом.

Седницу Сабора заказује управо Синод, а Сабор затим доноси одлуку о томе да прерасте у изборни. Том изборном сабору присуствују све активне владике, најмање две трећине архијереја, а њом председава најстарији епископ по рукоположењу. У овом случају могао би то бити владика Лаврентије, рођен 1935. године, као најстарији.

Када је преминуо патријарх Павле, најстарији епископ био је владика Амфилохије, који је преминуо ове године, 30. октобра.

Архијереји у случају спречености да учествују у избору, могу да именују заменике којима препуштају право гласања за избор поглавара СПЦ, а кандидати за патријарха су сви они који имају пет година епархијског стажа.

Тројица владика који добију највише гласова улазе у тројну кандидатуру, али је услов да добију натполовичну већину.

Имена са тројицом изабраних владика стављају се у посебне коверте које се потом стављају у свето јеванђеље, а оно се ставља на свети престо у храму. После литургије приступа се избору патријарха на тај начин што монах кога одреди Сабор узима коверте из светог јеванђеља, претури их неколико пута преко руку и извлачи једну од њих.

Коверат се предаје председавајућем изборног сабора, који затим чита име новог архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког, патријарха српског, како гласи пуна функција.

Овај начин избора, где се из ужег круга кандидата жребом бира поглавар СПЦ, назива се апостолски. Такав начин избора српског патријарха установљен је зменама Устава СПЦ 1967. у времену комунизма, да би се спречило нецрквено уплитање у избор црквеног поглавара.

Други дан следи увођење у трон у Саборној цркви и ступање у права и дужности врховног поглавара и старешине СПЦ.

Патријарх Иринеј упокојио се јутрос, а он ће највероватније бити сахрањен у крипти Храма светог Саве у Београду. Он је изабран за наследника патријарха Павла као један од тројице владика са натполовичним бројем гласова, са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и Иринејом бачким.