Прочитај ми чланак

Како је „Ђиласе, лопове“ постало „Вучићу, педеру“…

0

Беше то не тако давно, негде у мају 2020. кровови зграда широм Београда личили су на праве правцате трибине илити у најбољем случају на београдске сплавове. Прописно набилдовани и косом ускраћени момци опремљени професионалним разгласима, пиротехником на којој би им завидели и север и југ, скандирали су "Ђиласе, лопове" уз визуелне ефекте бакљи, димних бомби и наравно ливе подршке снимљеног скандирања са Пинк радија. Медији су се утркивали да пренесу делић атмосфере „спонтано“ окуплљених гранђана. Мора се признати небо је горело, а у тишини ванредног стања орило се "Ђиласе, лопове".

Вође навијача, разних фракција, свих клубова утркивали су се ко ће више људи сакупити, ко ће имати више бакљи и громогласније озвучење. Државни врх задовољан. Задатак озбиљно схваћен, још боље одрађен. Ђука у екстази, додуше са свог крова али ипак у екстази. Е сад… овде иде рез, клапна… непуну годину касније…

Прошло је и то вандредно стање, пандемија се макар привидно примирила и ево нас на уткамицама стадионима, халама… ту су и навијачи, ту су и гледаоци љубитељи спорта, ту је и понека бакља.

Све је ту, само се овога пут не чује „Ђиласе, лопове“, трибинама све више одјекује „Вучићу, педеру“. Овога пута ништа није организовано, напротив спонтано је. Извођачи су исти, само овога пута и уз подршку гледаоца…Скандирају „Вучићу, педеру“… Овога пута много опасније, опасније јер није организовано, спонтно је, искрено и без страха. Е то спонтано је управо оно сто највише плаши Александра Вучића. Не може се контролисати а много брзо се шири. Схватио је то Александар Вучић и уплашио се знајући да нешто што он није организовао не може ни контролисати. Ок, упрегнуо је све своје медије, штампане, електронске, целу армију ботова по друштвеним мрежама да су ово за разлику од прошлог пута када су скандирали „Ђиласе, лопове“ остаци Беливуковог клана организовани и предвођени од Маринике и Ђиласа како би им помогли да се врате на власт..

У српрком језику постоји много лепих пословица које имају примену у многим ситуацијама па и у овој, ко се мача лати од мача ће и погинути, ко другоме јаму копа сам у њу пада, ко не плати да мосту платиће на ћуприји..

Е сад, ево те ћуприје..

Тешко је Вучићу када људи почну теби да скандирају а још је теже када знаш да је то спонтано, неорганизовано. Тешко је кад знаш да се брзо шири да је из дана у дан све мање страха. Да је људима доста, да се не може сакрити у шта сте претворили ову земљу која сада све више личи на Колумбију… Народу је доста, џаба и сви заробљени медији, лажни новинари, лажни уредници, џаба. Једном када спонтано крене „Вучићу, педеру“, које метафорички значи много више од тога, када се народ ослободи страха, зулума и лажи, обмана и спинова… Знаш добро да то нико више угушити неће…

Спонтано…много скупа реч…мисли о томе Вучићу (без „педеру“).