Прочитај ми чланак

Како је ДЕА Вучићу показала шта се ради с нарко-дилерима

0

Хапшење Милоша Тофиловића из Чајетине, означеног припадника српско-бугарске нарко-мафије која је шверцовала хероин, али и једног од оптужених у случају "Јовањица", могло би озбиљно да пољуља и доведе у питање одбрану осталих актера овог поступка, а првенствено његовог шефа, власника ове највеће плантаже марихуане у Европи, надахнутог верника и црквеног добротвора, Предрага Колувије.

Чињеница да је Тофиловић ухапшен у међународној полицијској акцији, у коју је била укључена и америчка агенција за сузбијање наркотика ДЕА, и то само неколико месеци након што је изашао из притвора због “Јовањице”, озбиљно је довела у питање све тврдње његових сабораца, који се упорно пред судом бране наводима да су се бавили производњом индустријске конопље, а не марихуане.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Иако Тофиловићево хапшење не би смело да директно компромитује било ког оптуженог у случају “Јовањица”, немогуће је не приметити све нелогичности и неутемељености њихових досад изнетих исказа и покушаја да себе представе као жртве политичких интереса и обрачуна, али и конкуренције на тржишту органских производа.

Наиме, оно што се најпре чини очигледним јесте чињеница да Тофиловић није могао преко ноћи да постане члан међународне нарко-банде, с обзиром да се од септембра прошле године налази на слободи.

“То што се обрео у готово истом послу, али у другој екипи и са мало другачијом “сировином” намеће утисак да је и пре хапшења у случају Јовањица, имао контакте у српско-бугарској групи, којој се вероватно приклонио јер је по изласку из притвора, морао себи да обезбеди неки посао”, казао је за портал Нова.рс извор упознат са детаљима Тофиловћевог хапшења.

Он додаје да би сад и сам Колувија могао да има потешкоће да убеди суд, али и читаву јавност у своју невиност и све што је досад тврдио на суду.

“Не заборавимо да је све почело од ауто-пута, дивљачке вожње управо Тофиловића, блинкера, лажне полицијске значке, покушајима да се читав случај заташка, а онда и тешким оптужбама на рачун инспектора и тужиоца да су му нудили нагодбу да за све окриви брата председника републике Андреја Вучића. Тофиловић није први његов сарадник који је изван “Јовањице” ухваћен са дрогом, што је на суђењу раније подвукао и сам тужилац Саша Дрецун, који је затражио да се од мађарског суда затраже подаци о хапшењу управо његовог сарадника који је пао на граници”, каже наш саговорник и додаје:

“Колувијина одбрана сада ће бити пред великим изазовом да га огради од свих компромитујућих сарадника, иако то већ месецима уредно и ради на телевизијама са националним фреквенцијама, упорно изврћући слику у јавности о читавом случају. Додатно је забрињавајуће што у свему томе директно или индиректно учествује и сам државни врх, па чак и председник који је стигао и да доведе у питање професионалност инспектора, али не лик и дело Колувије. Не заборавимо да осим што још увек није примио вакцину за коронавирус, није отишао ни на полиграф, што је подједнако пута најављивао”.

Са друге стране, хапшење Тофиловића упутило је и јасну поруку држави да у време трајања оркестрираног и неуморног прања Колувије на националним френквенцијама, агенција ДЕА уредно “обрађује” његове сараднике.

Посебно је проблематично што је читава акција уприличена у тренутку док откуцава трећи месец од објављивања рата државе с мафијом, а коју је по ко зна који пут најавио сам председник републике.

Све то намеће основно питање – с којом то мафијом држава Србија ратује, и како је могуће да усред битке, од туђе сабље, падају они које је наша држава најпре заробила, а потом вратила на улицу.