Прочитај ми чланак

Како да изаберете најукуснији парадајз: Обратити пажњу на три кључне ствари

0

Лето је време најбољег и најквалитетнијег парадајза. Ово поврће налази се у готово свакој оброк салати, а поред тога што је и те како здраво, садржи јако мали број калорија.

Парадајз је поврће које богато витамином Ц, као и калијумом, натријумом, магнезијумом, бакром и гвожћем.


Калијум у парадајзу регулише ћелијски притисак, као и нормалну функцију нерава и мускулатуре, док натријум обезбјеђује притисак ванћелијским течностима и омогућава нервну и мишићну активност.
Ако вам се десило да сте купили парадајз који је био лошег укуса, без обзира на то што је изгледао савршено, предлажемо вам да следећи пут обратите пажњу на три кључне ствари као што су боја, мирис и мекоћа, преноси Магазин Новости.

Боја коре

Уколико парадајз има тамнију црвену боју коре без видљивих огреботина и напуклина, вероватно је реч о свежем плоду. Светлија боја коре и наранџасте нијансе су знак да је плод и даље незрео, док је парадајз са тамнијим флекама на кори презрео, односно почео да трули.

Мирис парадајза

Још бољи индикатор од изгледа парадајза је његов мирис. Бирајте плодове са петељком, како бисте је помирисали. Ако осетите јаку арому изабрали сте прави плод, а уколико недостаје мирис, парадајз је највероватније безукусан.

Мекоћа плода

Када је мекоћа парадајза у питању, најбоља је „златна средина“: ако је довољно чврст да га можете стиснути, а да га на тај начин не уништите, а у исто време није ни претврд, онда сте изабрали зрео и квалитетан парадајз. Премекани плодови ће се брзо покварити.

Због тога је јако важно да купујете парадајз на местима где ће вам бити дозвољено бирање.