Прочитај ми чланак

Јусуфспахић: Исти играчи, ковачи новца, активирали су и Хамас и Нетанјахуа

0

Исти играчи, ковачи новца, активирали су и Хамас и Нетанјахуа и у то сам потпуно уверен, каже ми председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије.

Разговарамо у Бајракли џамији на Дорћолу, пијемо продужени еспресо, дан пошто је Мухамед постао деда. Доскорашњи амбасадор Србије у Саудијској Арабији говори на особен начин о рату између Израела и Палестине, али и много више о тога. Многима ће се његове речи учинити нове и на први поглед тешко разумљиве, али вредно је дешифровати их.

„Увек волим да ми се спомене Мухамед Хамди, зато што сам то ја, Мухамед Хамди Јусуфспахић. Имам име свога оца. Зато што је то пут којим се ваља корачати до издаха”, каже.

Сећамо се вашег оца по добру. Ви тврдите да је Бога све мање у нама. Да ли грешим?

Ми имамо потпуно дезоријентисану свест о Богу. Значи ми, генерално као друштво, било овога простора који се зове Србија, било регионалног простора који се зове Балкан или континенталног који се зове Европа, па надаље, имамо потпуну дезоријентацију у спознаји, сазнаји, сазнању, спознању и признању Бога. Ево овај дах којим сада ово изговарам, ја сам од њега добио као и ви док слушате. И он је удахнитељ и ми смо од удахнитеља зависни сви, обојица. Сви, а не припадамо му од удаха до издаха, него тргујемо, а треба да му само припадамо и то је та несвест. А сам је он чинитељ јер нам је он дао шта стаје у тај дах, јер ми о било чему да разговарамо, било шта да радимо, ако немамо тај дах, ми смо онеспособљени, онемогућени.

Да ли је због дистанце од Бога свет потпуно полудео?

Па ето, дај да видимо. Да ли смо монотеисти или политеисти и они који себе обожавају и они који сваштообожавају шта год да вам на ум падне. А да ли такви Бога обожавају, да ли су они богоједноватељи, богосвеобожаватељи, богонепридружитељи, богопоистоветитељи, е па о томе се ради. Богом зависно је све, ми тога треба да смо свесни и у свему томе што чинимо, што нам је дато, што нам је, како се то каже, као искушење, као кушња, као закус, за искус, за искуство дато од Бога да пролазимо са том свешћу да је све богомзависно, па ћемо онда све ово лако уз божју помоћ поднети и подносити. А Бог нас неће издати.

А издали смо га.

Издали смо га. Све нам је вредније од њега самог удахнитеља.

Да ли можемо да ово време назовемо временом свеопштег нарцизма?

Апсолутно, па ту је негде и почело, па се онда после тога подваљивало од стране таквих да прихватају ова сваштообожаватељства.

Говорите о диктатури капитала и потрошачког друштва?

Произвођачи пара су произвођачи монете, произвођачи новца било кад су били ковачи, било кад су били штампари, било сад, кад су постали програмери.

Или трговци на берзама.

Па ето, биткоин рецимо. После тога постоје ти производи који се праве да би се светом и излогом, а излог су медији, завладало и да би нам се правила погрешна перцепција која нас удаљава од овога простог. Дакле, ове просте чињенице да ја не могу ни нашта да помислим без тог даха који ми даје удахнитељ, а да га се уопште не сетим. И кад удахнем, од удаха до издаха ја га издам, свако од нас, издам га пет-шест пута. А ето, у том даху ни не помислим на њега, а само сам од њега зависан.

Да пређемо на рат између Израела и Палестине. Да ли је то рат између Јевреја и Палестинаца?

Ово је рат између себеобожаватеља и оних који се труде да буду богообожаватељи, богоједноватељи, богосветковатељи, богунепридружитељи. Ово су битне речи и ми их морамо имати. Сад, имамо онога једног историјског Голијата, који је био силник, и Давида, који је имао праћку. Од ово двоје што сте споменули ви, ко вам више личи на Давида са праћком? Палестинци или Нетанјаху? Нетанјаху је Голијат и све оно што он представља.

Мислите ли када кажете да је израелски премијер Голијат и све што он представља и на Американце и на читав Запад?

Не, они нису дубока држава, они су плитка држава. Наддржава је опет неко ко је саверник Нетанјахуа, чији је он слуга. То су штампари пара. Кажем вам, сви ми припадамо Богу, али су они обожаватељи новца, они су штампачи новца и они са тим новцем успевају да направе ратове којим прогоне људе са својих огњишта, све ово време вишевековно од оне ненасељене, нерасељене Америке коју не знамо како су је становници њени изворни називали, па је направљено ново име за ту Америку. А како ју је звао Индијанац кога не знамо ни како је он себе звао, јер је неко други тај новац штампао да би се тамо населило и оно тамо раселило.

Ко су они који могу штампати новац било да је у облику кованице, било да је у облику папира, до ових биткоина? Ви их називате светском надвладом.

Ми размишљамо да је то свет много поларизован, а он је у ствари потпуно монолитан.

Мислите ли да надвлада, како је ви зовете, има играче у свим великим силама и у свим државама? И код нас, у Србији?

И ми смо део тога, чим користимо тај новац, чим користимо све оно чиме су нас узависњавали.

Између осталог и овај мобилни телефон, на ком снимамо овај разговор?

На све. То је постала инфекција. И сад ми врло тешко можемо да замислимо да размишљамо потпуно чилобогучило, богуприпадно, јер сам он јесте узависнитељ свега.

Да ли штампачи новца, та мистериозна надвлада, управља и Хамасом и Нетанјахуом?

То је казино. Газда казина добија кад добија овај, кад добија онај, а иста је идеологија.

Да прецизирамо – исти играчи су активирали и Хамас и Нетанјахуа?

Потпуно сам уверен. У свим овим сукобима.

Мислите да се то исто дешава и у Русији и Украјини?

Све, човече, а после тога, сазнајмо шта се десило са несталим народом.

Неко је активирао Хамас да направи онакав терористички напад, како би изазвао брутални одговор Израела?

Знате шта значи Хамас? Сетите се филма „Време чуда”, где Мики Манојловић каже, у време тог атеизма, „Разваљуј!”. Нетанјаху је рекао: разваљуј Газу, уништавај Палестинце и Палестину, иди до последњег хамасовца и претварај сваког Палестинца и сваког муслимана свуда, представљај као Хамас. А да вам кажем, успут, шта значи „хамас”. Хамас значи чилост. Није лош израз. Да вас подсетим. Када је неко хтео да Јасера Арафата одједанпут прихвати као борца за слободу, а не као терористу, што је био пре тога, а онда је он добио Нобелову награду за мир заједно са Исаком Рабином, кога је неки радикал или екстремиста јеврејски Амир убио у Израелу након тога, само да се та идеја о две државе које су суседи не би остварила. И опет из деценије у деценију, радикализми се поспешују, да би дошло до Ликуда, као владе која је врло радикална, а сада је екстремна и да би се дошло до овога момента где Палестинце треба шутнути било где по свету. Па шта раде ови Палестинци по читавом свету, по Лондону, по Француској. Одакле су ти Палестинци дошли у Европу, у Америку? Па расељавани су деценијама.

Ви мислите да, када се скину маске, остају голи интерес надвладе и избори у Израелу?

Па да, хајде да тако то упростимо.

На бизаран начин, израелска влада и Хамас су партнери?

Неко што зарађује паре на Хамасу, узима их однекуд, претвара их у своју имовину. Откуд онолике ракете којима је Хамас тобож располагао 7. октобра и надаље? Како је то могло уопште да се појави у тој некој полицијској држави, под тим невероватним системом мосадовским, а да они то не знају? То је исто као оно, на мом двору атентат на мене, а да ја не знам. Мислим да је то немогуће! И сад ми треба да будемо глупи код памети. Ми морамо ту да поставимо знак питања. Морамо да посумњамо и да с ума не салазимо.

Како помирити Израел и Палестину? Да ли је уопште могуће то учинити? Здрав разум каже да би морало, а до мира не долази више од 70 година.

Није то тешко питање. Произвођачи рата су и произвођачи мира. И они увек желе да након произведенога рата узму неки ореол произвођача мира и да се сликају, а онда ће експоненти који су њихови играчи у том времену рећи: „Ми хоћемо мир, разговарајмо о миру”. Онда ће то тако и бити.

Под постсоцијалистичким нацистима, што је реч коју користите, ви подразумевате људе верне капиталу и новцу а не Богу?

Апсолутно, али једно је пре тога. Дакле, моћообожавању и новцообожавању претходи себеобожавање. Када немамо свест о удахнитељу и страх од њега, који је неспречиво неодсут и сведочитељ, онда ми можемо да урадимо шта год хоћемо. Ја вама да урадим шта год хоћу у вашем одсуству.

Дакле, у сваком од нас лежи злочинац?

Тако је, и ми морамо да се са тим изборимо. Дакле, нисте ту, а овде вам је остало нешто или сам ушао ја да не будем свестан неспречивога, неодсута који сведочи неспречиво. И онда кренем по вашем, да вас оговарам у вашем одсуству. То тако почиње и ако сте спремни, ако сам спреман да не спомињем вас него себе, ако сам спреман да вас у вашем одсуству оговарам, спреман сам на све, јер сам несвестан да је Бог у неодсуству вашем одсутан, ајмо да тога будемо свесни. Бићемо лепши, бољи, па није битно да ли ће се свет променити, побољшати. Битан сам ја себи и мој спас. Бог ће да спаси добре људе. То је оно кад кажу, а не знају шта говоре, да ће љубав победити. Ма доброта ће победити, али богожудна доброта. Свесност Бога, богосвесност, то је оно што нама треба, то је оно што смо ми изгубили у том ограниченом времену које се зове време даха, од удаха до издаха да припадаш само удахнитељу.

Како се, дакле, излечити од зла у себи? Мислите да ће ковачи новца активирати још неко жариште у свету?

Они ће то да раде док им је Бог то орочио. Све је Богом зависно. Да ли је Богом зависно рођење вас и рођење мене? Заметак, рођење? Да ли је то ико могао? Нико, самочинитељ је Бог. Живећемо колико год нас гушили да нам одузму тај дах и у казаматима доле негде 50 метара испод, живећемо ако Бог хоће.

Када бисмо били верни само Богу, како ви кажете, да ли би надвлада или власници крупног капитала преко криза и даље могли да управљају нама, као луткама?

Не би могли.

Шта је онда лек за човечанство? Да ли се слажете да људској врсти треба излечење? Када то кажем не ограничавам се ни на Израел, ни на Палестину.

Нормално. Прича је адамљана свих. Ви нисте колективно биће, ви сте и са Богом један на један, без обзира ако сте близанац или не. Дакле, ви и ја смо близанци, ближе њих, близу и Бог нам је сада у овом тренутку дао, окружио нас једног другим, зближио нас у овом даху. И сад сте ви мени ближњи и ја морам вама желети успех овде сада и спас онда кад све прође код Бога, морам, јер не ваљам ако нисам такав. Неће ме Бог себи. Према томе, ми смо Богом дани један по један, једно по једно и ту нема никаквог колективизма. Ми смо се стрпали у колективитет, а ту смо само стрпани да једни другима чинимо и да не зловимо, а свако ће као што се сам родио боговољно пред Бога сам изаћи на растубдан. Бог нам је раздужитељ, а ови што штампају паре, они сплеткаре, а сам Бог судбу плете. Није исто плетитељ судбине и сплеткарош. Неисто су, тако да немојмо да га издајемо.