Прочитај ми чланак

Јуриј Рошка: Убиство Дарије радикална прекретница за свет, процеси се убрзавају

0

Наш добар пријатељ и друг у идеолошкој борби, Дарија Дугина–Платонова, постала је жртва терористичког акта у Русији услед кога је погинула. Њен аутомобил је експлодирао убрзо након одласка познатог новинара и конзервативног активисте.

Очигледно, мета овог терористичког напада био је познати руски мислилац-традиционалиста Александар Дугин. Александар Дугин је чудом преживео. Намеравао је да седне у исти ауто, али је у последњем тренутку одбио и сео у пријатељев ауто.

Извор: Геополитика.ру

Дуго година сам се дружио са породицом Дугин, превео сам четири књиге и низ чланака овог изузетног филозофа на румунски језик и уређивао његове књиге у Румунији и Молдавији. Био сам веома везан за његову ћерку Дарију, бриљантну ученицу свог оца, која је стекла веома солидно филозофско образовање у Француској, сјајног новинара и одличног организатора. Дарија је била веома необична млада жена. За разлику од колега из своје генерације, који живе безбрижно и мимо свих идеала и великих тежњи, Дарија је била особа потпуно предана очевом послу, који је делила предано и одано.

Пре неколико година заједно са Александром Дугином и његовом неуморном и заносном ћерком Даријом организовао сам Кишињевски форум, међународну конференцију, која је окупила водеће интелектуалце из новог европског антиатлантског дисидентства и из бивших комунистичких земаља. Уз директно учешће Александра и Дарије, 2019. године организовали смо међународни тим антисистемских интелектуалаца из различитих земаља, који је направио турнеју по Сирији, где смо одржали низ јавних скупова с циљем да изразимо солидарност са сиријским народом у њиховој борби против израелско-америчке агресије. У нашој делегацији Дарија је била једина жена, која је заједно са нама била изложена свим ризицима, путујући кроз Сирију захваћену ратом.

Убиство Дарије Дугине и атентат на њеног оца Александра изузетно су важни. Данашњи непријатељи Русије имају за циљ физичко елиминисање центара стратешке мисли у тој земљи, најзначајнијих мислилаца способних да концептуално осмисле актуелну историјску сцену и представе идеолошку алтернативу неолибералном тоталитарном глобализму.

Убиство Дарије Дугине представља радикалну прекретницу не само за Русију, већ и за међународну политику. Њена смрт може убрзати неке процесе који су били у стању латентности или стагнације.

Непријатељи Русије су јој демонстративно бацили рукавицу у лице. И то се дешава у веома критичном тренутку, не само за ову земљу, која је у јеку рата са колективним Западом на територији Украјине, него и за целу међународну заједницу. Москва не може остати равнодушна пред лицем овако озбиљног терористичког напада. Ми још увек не знамо како ће одреаговати Кремљ. Међутим, нема сумње да после убиства Дарије Дугине свет више неће бити исти као пре. Улазимо у много опаснију фазу.

Александар је поднео највећу жртву на олтар сопствених идеала. Дарија је исто тако добро научила лекцију свог оца, да се идеалу мора служити до краја, чак и по цену личног живота. Људи из ове духовне породице добровољно су се обукли у одежду осуђеника на смрт. Они служе Богу и народу, а оданост Христу и Отаџбини понекад нас обавезује да прихватимо смрт као највиши чин љубави и целисходности у борби.

Збогом, драга Дарија!