Прочитај ми чланак

Јоаникије: Усвојили резолуцију о Сребреници, а где су Јасеновац, Јадовно, Велика?

0

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије прокоментарисао је недавно усвајање резолуције о Сребреници у црногорској Скупштини, поставивши питање посланицима да ли ће усвојити и резолуције које се односе на страдања у Јасеновцу, Јадовну, Велици...

„Усвојили су резолуцију тако како су је усвојили, а где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика? Хоће ли усвојити Резолуцију о Јасеновцу? Јадовну? Корићкој јами? Хоће ли о злочинима СС дивизија у Пиви и у Велици? Кад је неко покренуо питање да се ти злочини осуде и да се покаже да су антифашисти“, упитао је митрополит Јоаникије.

Он је то рекао у беседи након служења литургије у манастиру Стањевићи код Будве, где је обележен Тројичиндан.

Митрополит Јоаникије је напоменуо да, када су научници утврђивали појам геноцида међу осталим народима, имали су у виду страдање српског народа и то баш у Јасеновцу, пренео је портал Ин4с.

„Кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици, тек од скоро, преко 70 година тај нацифашистички злочин и у Долима Пивским је потискиван и теран у заборав, а то је овде у Црној Гори. Јесу ли икад осудили тај злочин, јесу ли дошли да се поклоне жртвама? Већина од њих није. Претходници ових садашњих су потискивали у заборав, нити их има у уџбеницима, нити у историји Црне Горе, а нити их има у народном памћењу“, рекао је митрополит Јоаникије.
Како је истакао, они који се хвале и који су се хвалили да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних дивизија, СС дивизија, никада нису осудили.

„Ово говоримо као народ, као људи и ово наши политичари треба да чују“, рекао је митрополит Јоаникије и додао:

„Хајде да будемо људи, да седнемо па да разговарамо и да видимо шта ћемо чинити и да видимо како ћемо помоћи народу, како ћемо помоћи држави, како ћемо решити унутрашње наше проблеме које нико други не може решити, а није ни поштени, није ни људски, ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и да успоставља ред, то је срамота и то је ко води данас народ, којима је народ поверио ту дужност, требају да имају у виду”.

Митрополит је позвао политичаре који су тренутно на власти да се ослободе вишка страсти, мржње, осуде и да као пристојни, цивилизовани и одговорни људи седну и разговарају, и да се побрину о интересу народа, а не само о интересу својих странака и о своме личном интересу и промоцији.

Подсетимо, пре три дана Скупштина Црне Горе усвојила је „Резолуцију о геноциду у Сребреници“ коју је подржало 55 посланика. Против је било 19, а уздржаних седам.

Резолуција је усвојена гласовима ДПС-а, Демократа, УРЕ, СДП-а, СД-а, посланика мањина и Бранке Бошњак из Покрета за промене.