Прочитај ми чланак

Језиви детаљи: Мост могао је да издржи 4 људи, а истовремено га је прелазило 24

0

Стари висећи мост код Овчар бање који се јуче срушио, могао је да издржи троје-четворо људи, оценио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

У тренутку када се срушио, њега је прелазило 24 људи.

Фото: Принтскрин

Овчар Бања била је једна од успутних станица ових ходочасника, који су се, у намери да обиђу манастир Јовање, упутили ка висећем мосту над Западном Моравом.

Још у мају месецу кружила су у јавности упозорења о дотрајалости моста. Ипак, мост је остао у истом стању, а људи су преко њега прелазили на сопствену одговорност.

Како су очевици касније испричали за Телеграф.рс, свештеник који је предводио ходочаснике, упозоравао их је да не иду у већем броју на мост, али није стигао да их заустави.

Нешто више среће је имало неколико њих који су пре застоја на мосту успели да га први пређу. Остали су, око њих 20, након пуцања сајли под оптерећењем, завршили у набујалој реци.

Две жртве су епилог ове трагедије, као и неколико повређених. Једна од жртава упетљала се у канапе висећег моста и нису успели да је избаве.

У тренутку пуцања сајли и упадања у воду, путници из другог аутобуса, који су касније наишли, одмах су почели да силазе низ обалу, ускачу у реку, како би помогли несрећним људима.

– Жене су заврискале, мост је пао, и леви и десни крак. Неке су се жене држале за сајлу. Ја сам слетео доле, са леве стране, у правцу кретања воде. Извлачили смо још један и ја неке жене, њих три или четири. Једна је сломила кук. Одмах су дошле екипе Хитне помоћи, полиција, ватрогасне службе. Међутим, нека жена се видела у води, како је пала доле ваљда јој је сајла ухватила ногу и она се удавила. Друга је нестала. После су дошли рониоци и нашли су је – испричали су очевици.