Прочитај ми чланак

Је ли то и Мило на фресци у Подгорици?

0

milo

Пошто је објављена вест да је на ктиторској фресци у подгоричком Храму Христовог васкрсења насликан митрополит Амфилохије, неки су на истом делу препознали и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.Подгорички парох Велибор Џомић није желио ни да потврди, ни да демантује да је у питању актуелни председник Владе Црне Горе.

„Има неких који у једном лику на ктиторској фресци препознају Ђукановића, а други не. То је и разумљиво, јер фреске, поред своје сакралности, имају и уметнички израз тако да није чудно да се деси да неки једно дело посматрају на један, а други на други начин. Или, што би се рекло у оној песми – можда јесте, можда није“, рекао је Џомић.

Он је позвао све које интересује да ли се на ктиторској фресци налази и лик Ђукановића да дођу у Саборни храм Христовог васкрсења и сами погледају. „У сваком случају, имају гарантовано право на сопствени доживљај“, рекао је Џомић листу „Вијести“.

milo1Он је истакао да није непознато да је Влада Црне Горе велики добротвор Саборног храма у Подгорици.

„Није непознато да је Влада Црне Горе велики добротвор Саборног храма у Подгорици, као што није непознато ни то да је митрополит Амфилохије, на пријему патријараха код премијера, Влади Црне Горе уручио и грамату за учињено доброчинство. На исти начин су одликовани и други који су, сходно својим могућностима, помогли завршетак изградње храма“, навео је Џомић.
 
Упитан да ли има и неких других политичара у живопису, он је казао да их „има на различите начине“.

„Неки су се својим прилозима уградили у лепоту храма и тако се налазе у њему. Има, међутим, и оних који су своје место у живопису обезбедили атаковањем на цркву у времену које је иза нас“, рекао је Џомић.

На ктиторској фресци, која се налази у близини главног улаза, осликано је како митрополит Амфилохије предаје храм Исусу Христу. На истој фресци налазе се и покојни патријарх Српске православне цркве Павле са ореолом свеца, покојни патријарх московски Алексиј, покојни архиепископ атински Христодулос, архитекта храма Предраг Ристић, протомајстор Момчило Станојевић, свештеници и народ.
 
Камен темељац за изградњу храма 9. августа 1993. поставила су три патријарха, васељенски Вартоломеј, српски Павле и московски Алексиј. Храм Христовог васкресења грађен је две деценије, а освештан је 7. октобра прошле године у оквиру обележавања 1.700. годишњице Миланског едикта.

(Вести онлајн)