„ИСТОРИЈСКИ ИЗБОРИ“ У АЛБАНИЈИ: Командоси, инциденти, тајни снимци

0

Албански премијер Еди Рама након сто је са супругом гласао на локалним изборима поручио је да су ови избори за Албанију какву желе, те да је много битно да се поштује право сваког грађанина без обзира да ли је одлучио да гласа или не, преноси Танјуг позивајући се на портал а1он.

„Данас је веома важан дан за Албанију. Верујем да ће овај дан једном и заувек потврдити да нико не може да се поиграва са народом. Суверенитет народа није празна реч и онај ко покушава да одузме суверенитет од народа суочиче се са крајем, неуспехом и срамом. Важно је да се поштује свако право грађанина да гласа или не гласа. Историја нам каже да су ови избори за Албанију какву желимо за сва наша деца“, изјавио је Рама.

Он је исказао убеђеност да се у Албанији догађа нешто историјско, те да никада интереси једне политичке партије или политички рачуни не могу да буду у судару са националним интересима, преноси Танјуг.

Припадници албанске војне јединице „командоси“ од јутрос брину о безбедности страних амбасада у Тирани, преноси МИА.

Реч је о повећаним безбедносним мерама албанског МУП уочи локалних избор у тој земљи, а у складу са захтевом Министарства правде Албаније.

Албански командоси су задужени за безбедност 84 важна објеката и они ће заменити око 300 полицајаца који у уобичајеним околностима обезбеђују те објекте.

„Ови избори су својеврсна лекција за политику да је национални изнад сваког личног интереса“, истакао је Рама који је услед бројних питања новинара замолио новинаре да му омогуче да прође.

Са друге стране, опозициона Демократска партија која заједно са уједињеном албанском опозицијом бојкотује овај изборни циклус, оптужила је премијера Раму да купује гласове чак и у овој изборној трци где у вечини општина јединствени кандидати на гласачким листама су они из владајуће Социјалистичке партије.

Објављен снимак куповине гласова?

Потпредседник опозиционе Демократске Партије Еди Палока на конференцији за новинаре показао је видео снимак на коме се, како је навео, види како се дају паре за куповину гласова од стране, према његовим речим, „структурисане криминалне групе Социјалистичке партије и општине Тиране“.

У међувремену албанска полиција потврдила је инцидент у изборном месту у Шијаку код Драча где је локални становник претечи одузео гласачку кутију и разбацио изборни материјал.

Портпаролка Централне изборне комисије Дрилона Хоџај на прес конференцији саопштила је да је до 11 часова одзив гласача био 12 одсто.

На јединственом бирачком списку у Албанији уписано је 3.464.328 грађана са правом гласом, међутим, због миграције, реална бројка је знатно мања.

Изборни процес посматра 150 посматрачи из мисије ОЕБС, 20 посматрачи из амбасаде САД, и по четворо посматрача из амбасада Италије и Британије.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!