Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈСКИ AРХЕОЛОШКИ НAЛAЗ У ТУРСКОЈ: Откривена ПРAВОСЛAВНA ЦРКВA са досад невиђеним фрескама!

0

pravoslavne freske _fПравославна црква стара више од 1.500 година откривена је у турској централној области Кападокија, у оквиру највећег подземног археолошког налазишта у Невшехиру. Посебно фасцинира то што су у унутрашњости цркве пронађене фреске које никад досад нису виђене нити у једној православној богомољи!

Откривене фреске приказују уздизање Исуса Христа на небо – Вазнесење, али и уништавање злих духова познатијег као Страшни суд.

У новооткривеној православној цркви, за коју археолози верују да је стара више од 1.500 година, налази се јос много тајни с обзиром на то да је досад рашчишћен само кров и горњи део зида.

– У предњем делу цркве налазе се слике распећа и Вазнесења Исусивог, али поред тога налазе се и фреске с ликом апостола, светих и других пророка, Мојсија и Јелисија – рекао је за турски Хуријет истраживач Aли Aјдин.

Поред ове цркве археолози су открили читав урбани стамбени пројекат и поџемни град са четири миље тунела, а верује се да су људи овде живели пре 5.000 година.

freske 4– Оно што досад знамо је да су фреске уникати и да досад нису виђене нити у једној цркви на свету. Поред поменутих, пронађене су и фреске на којима се види како Исусу из руку испада риба. Ово место је веће од раније откривених цркви у Кападокији. Када буде рашчишћено до краја, ово место би могло да постане још већи центар ходочашћа православља – наводи градоначелник Невшехира.

Истраживање је због лоших временских услова одложено за пролеће, како унутрашњост овако вредног открића не би била уништена.

– Црква је откривена не тако давно, а када временски услови буду дозволили и након комплетне рестаурације, планирамо да унутрашњост објекта и фреске вратимо у првобитно стање – истакао је за Хуријет главни археолог пројекта Семих Истанбулуоглу.