Прочитај ми чланак

Испраћај моштију светог владике Николаја из Београда (ВИДЕО)

0

После литургије коју је у Храму Светог Саве служио патријарх српски Порфирије, кивот с моштима светог Николаја Српског испраћен је молитвено и у достојанственом поретку пут манастира Лелић

Кивот са моштима Светог владике Николаја Охридског и Жичког испраћен је после свете архијерејске литургије из Храма Светог Саве у Београду пут манастира Лелић, задужбине српског светитеља.

Литургијом у светосавском храму на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Духове или Педесетницу началствовао је патријарх српски Порфирије.

Како је саопштено из српске Патријаршије, стотине и стотине верника и данас је дошло на поклоњење кивоту с моштима српског светитеља, а после поклоњења верни су убрзо испунили заветни храм српског народа у коме је предстојатељ српске цркве служио литургију заједно са владикама ваљевским Исихијем и липљанским Доситејем, у чијој пратњи су мошти светог владике на Спасовдан и стигле у престоницу.

У беседи након литургије, говорећи о симболици Педесетнице и значају цркве, патријарх Порфирије је рекао да црква не постоји да би решавала парцијалне проблеме једне, друге, треће или четврте групе у једном народу.

„Црква не постоји да би се исцрпела у ангажманима који треба да поправе услове живота нити због тога што треба да се потруди да људима буде боље. Црква је Тело Христово, она постоји зато што је Христос победио смрт и даровао нам живот. Црква постоји зато што смо ми створени за вечност. Црква је изнад сваке институције, изнад свих страна, не поистовећује се ни са једном страном, али се поистовећује са сваким човеком“, рекао је српски патријарх, а пренела је телевизија Храм.

После свете литургије, служено је вечерње Педесетнице са коленопреклоним молитвама, а потом и молебан за мир пред моштима Светог Николаја Српског.

Онако како су дочекане, с љубављу, молитвено и у достојанственом поретку, мошти Светог Николаја Српског затим су испраћене у његову задужбину, манастир Лелић код Ваљева.

Према проценама српске Патријаршије, Светом Николају Српском од Спасовдана до Педесетнице у Храму Светог Саве поклонило се око 150.000 верних.

Кивот с моштима српског светитеља, изузетно, донет је у Београд уочи Спасовдана ради утехе верног народа после великих трагедија и масовних пуцњава у Београду и околини Младеновца.

Мошти светитеља су биле на челу традиционалне Спасовданске литије, и тада су унете из Вазнесењске цркве у Београду у Храм Светог Саве где су биле изложене верницима на поклоњење.