Икона у храму у Овчи је МИРОТОЧИЛА, последњи пут кад се ово догодило… (ФОТО)

0

Иначе, свето миро је густа и масна течност за коју се сматра да тече из костију и из нетрулежног тела светитеља или његове иконе

Свештенство Храма свете Петке на Овчанском путу саопштило је да се на Видовдан, 28. јуна, у овом Божјем храму десило чудо. Наиме, како је наведно, икона свете Петке је мироточила.

Екипа Еспреса посетила је данас Храм свете Петке, а тамо смо разговарали са црквењаком Дарком, који је присуствовао овом чуду.

– На Видовдан 28. јуна у петак, после литургије ту сам био ја и један парохијан који долази често да се моли. Обично кад дође буде у цркви бар сат времена. И само ми је рекао: „Дарко, дођи брзо, мироточи икона“. Прво сам рекао немогуће, али све је могуће. На икони су се виделе две линији где је миро прошло и те две линије су се саставиле у једну. Ја сам брзо отишао до продавнице да купим вату, јер када почне икона да мироточи, онда то миро морамо да скупимо у вату, да не дај Боже не би пало, да га не би неко погазио или да га дирне, да га не оскрнави. То је вата која стоји при дну иконе сада. Вату ћемо склонити кад престане да точи, за случај да нема више мира, а затим ћемо је пренети у неки мали кивот, нешто као ковчежић и ту ћемо је чувати – објашњава наш саговорник и додаје:

– То је било чудо тог дана. Убрзо је стигао свештеник стигао и питао да ли се осећа неки мирис. Ми у том тренутку нисмо осећали ништа. Тек када сам се ја вратио поново да наместим траку да нико не би дирао икону, осетио сам чудан, неописив мирис. Након тога смо одзвонили и отпевали посебне песме у црквеном богослужењу за свету Петку… И ево, догодило се чудо Божје на овом месту где је пре било сметлиште.

– Овде није било ничега, сем мало кућа. Тек 2010. године на благослов владике Николаја нашег епископа банатског добили смо благослов за изградњу храма. Међутим, нисмо имали плац, а онда је општина донирала плац. На овом месту је пре било легло наркомана, смеће, катастрофа. Тако је чудом неким божијим почела изградња храма, освештано је земљиште, па темељ и онда мало по мало, 2014. године на 2015. је званично отворен храм и почео је са богослужењем – објашњава црквењак Дарко напомињући да је Света Петка чудом спајала ове народе, јер је, како каже, народ одавде избегао из свих крајева Србије и региона.

– Тако да је и ово само чудо Божје. Сам Бог знао зашто се ово догодило – каже он.

НА ДАНАШЊИ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК ВИДОВДАН МИРОТОЧИЛА ИКОНА СВЕТЕ ПЕТКЕ У НАШЕМ ХРАМУ. СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ!

Posted by Храм Свете Петке на Овчанском путу/ Hram Svete Petke na Ovcanskom putu on Петак, 28. јун 2019.

Црквењак Дарко је за наш портал објансио шта значи када икона мироточи.

– Каже се да кад иконе мироточе, да се десе чуда божје, да ће нешто бити, или на добри или на лоше. То Бог зна. Наш владика кад је дошао, рекао је да све што је човеку немогуће, Богу је могуће и да иконе мироточе у оном тренутку када осете да је све у реду. Тако да ово може да значи да је Света Петка задовољна тиме што је за девет година подигнут овако леп храм.

Иначе, свето миро је густа и масна течност за коју се сматра да тече из костију и из нетрулежног тела светитеља или његове иконе.

Наш саговорник објашњава да су људи почели да долазе са стране, а онда и људи из Борче који су за чудо чули. Он наводи да је било много коментара и да су поједини сумњали да ли се чудо заправо догодило или не.

– Не треба сумњати у Бога, и у његову свемоћ. У послење време је почело чешће мироточење икона. Зашто, ја не знам. Нас је погодила та поплава у Борчи само пет, шест дана пре него што је икона свете Петке почела да мироточи. Све има своје тумачење – каже он и додаје да је икона свете Петке тог дана посебно сијала, јаче од других икона.

Како нам је црквењак Дарко испричао, Отац Бранислав који је њихов старешина написао је текст у част чуда које се догодило. Текст вам преносимо у целости:

„ВЕЛИКИ СИ ГОСПОДЕ И ЧУДЕСНА СУ ДЕЛА ТВОЈА И НЕМА РЕЧИ КОЈА ЈЕ КАДРА ДА ИХ ОПЕВА!

Само љубав Божија и љубав угодника Божјих тако је велика да се даје и праведнима и неправеднима и злим и добрим. Данас сви ми који смо били у храму св. Петке видели смо да је у једном тренутку икона св Петке засијала таворском светлошћу и одмах почела да обилно мироточи. Миро се сливало низ икону а миомирис испунио је св. храм. Звонили смо, отпевали тропар и кондак а ако Бог да као и годинама до сада служићемо акатист пред мироточивом иконом св. Петке у 18ч. Нека се њена љубав и милост излије на све који буду долазили и Њој се молили. Слава Богу за све!“

На икони свете Петке и данас се може видети миро.

Подсетимо, ово је друго божје чудо које се догодило за месец дана у Београду. Пре тога, на дан београдске славе Спасовдан 30. маја, у време литије престоничким улицама мироточила је икона Светог деспота Стефана Лазаревића.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!